Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Червените плодчета вталяват за 7 дни
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 12.06.2011Коментари (11)5335
©
Ако лятната ви почивка е пред провал, защото не можете да влезете в банския си, не се отчайвайте, а идете на пазара. Там сергиите са пълни със сочни червени плодчета - ягоди, череши, вишнап. Именно тези малки съюзници могат да изваят фигурата ви за седмица. Как? Като хапвате по кило и половина от избрания плод и забравите за всичко останало. Сладките череши са най-предпочитаните за диета. Въпреки че те са най-калорични (100 грама съдържат 64 калории), отслабването се случва. Тайната е в умерените порции, които се поемат през няколко часа 6 пъти през деня. Фибрите набъбват в стомаха и създават чувството за ситост с порция, която се събира в шепата. Тялото пък получава достатъчно витамини и минерали, за да се справи с дневните задачи.

Черешите са богати на витамин С и каротин, които са мощни антиоксиданти и даряват с тонус и добро настроение. Каротинът се трансформира във витамин А и има важно значение за поддържането на добро зрение. Алените плодчета съдържат и много минерали - желязо, калций и др. Внимание! По време на диетата пийте повече вода и чай - по 2-3 литра на ден. Причината е, че черешите действат диуретично и тялото губи много вода. Диетата не е подходяща за хора с тежки хронични болести - диабет, стомашни заболявания, сърдечно-съдови проблеми. Трябва да бъдете здрави, за да прибегнете до лишаването от храни за повече от 3 дни, предупреждават специалистите по хранене. Те съветват, тези които са в групата на подходящите за монодиетата, да слушат тялото. Ако усетят прекалена слабост и изнервяне, да прекъснат диетата. Не е нужно на всяка цена да издържите 7 дни на череши, ако това не ви понася в момента. Защото има периоди, в които тялото се чувства преуморено от деловите задачи, недоспиване, липса на релаксиращи паузи сред природата. Тогава по-добре е диетата да се изпълни с кратко прекъсване. Ето и щадящата схема - 3 дни на череши, седмица почивка на по-лека храна (салати, супи, млечни продукти, риба, жито, мюсли) и отново 4 дни на плодово меню. Не забравяйте, че по време на прочистването не бива да приемате алкохол и кафе. Ако пушите, е препоръчително да забравите цигарите. Това ще даде възможност на тялото да се освободи от токсините. Някои хора се чувстват толкова тонизирани, че след плодовия режим не се връщат към вредните си навици. По време на разтоварването обаче се старайте да се движите повече, за да подпомогнете метаболизма на тялото. Най-подходящи са разходка в парка, бързото ходене до службата, леки упражнения сутрин преди закуска. Плуването също се отразява фантастично на тонуса - след басейна ще ви се стори, че можете да полетите. Не забравяйте, че захранването след диетичния курс трябва да става много внимателно. Стомахът трябва да приема различните групи храни поетапно. През първия ден след ограничителния режим включете и друг плод, а на следващия ден - варени моркови без мазнина. На третия ден хапнете зеленчукова супа с картофи с лимон и магданоз, на четвъртия - някаква млечна храна. Постепенно включете в дневното меню бобовите храни, ориза, яйцата, рибата.

Тези, които не си падат по диетите, могат да приемат в почивния ден освежаващ коктейл от ягоди и вино или друг подходящ алкохол. Учени от университета Касетсарт в Тайланд и Департамента по селскостопански изследвания в САЩ откриха, че градусовите питиета спомагат да се засили антиоксидантното действие на примамливите плодчета и пазят от сърдечни заболявания и рак. Изследователите предупреждават техните изводи да не се разбират погрешно. Вредата от злоупотребата с алкохол няма да се тушира, ако се ядат ягоди по време на разпивката.

Дръжките на алените плодчета имат лечебен ефект. При проблем с бъбреците след настинка чаят от тях е направо балсам за тях. Шепа зелени дръжчици сложете в 700 мл гореща вода и ги оставете на слаб огън 5 минути. Изцедете отварата като изстине. Целебната течност се приема 3 пъти дневно половин час преди хранене. Зелените дръжчици се съчетават добре и с други билки. При възпаление на бъбречните легенчета (пиелит) се препоръчва чай от мечо грозде, полски хвощ, шипки, царевични коси и ситно нарязани черешови дръжки (по 50 г). Билките се варят 5 мин в 1 л вода. Отварата се прецежда като изстине, прибавят се 2 супени лъжици пчелен мед. Пие се по една чаена чаша половин час след хранене.

Братовчедките на черешите - киселите вишни, помагат при простуда и ревматизъм. Ефектът се дължи на факта, че тръпчивите плодчета съдържат малко салицилова киселина. Те са богати и на лимонена и ябълчена киселина, които, от една страна, отварят апетита, а от друга помагат за по-бързото усвояване на храната. Така че шепа вишни или вишнап преди хранене е добро предястие. Вишните имат слабителен ефект и се препоръчват при хора с мързелив стомах. Те са подходящи и при лечението на чернодробни и бъбречни заболявания, при анемии.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Marina Marinova 1
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Нойзи е арестуван, шофирал е много пиян
Денят като гозба
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: