Чешма в родопско село предизвиква небивал интерес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:50 / 09.04.2023
1152
Древни символи върху каменна колона в един от най-големите и най-стари музеи в света-Ермитажа в Санкт Петербург.

Издялани в камъка букви, наподобяващи глаголица, впечатлява всички посетители на Очната чешмичка над родопското село Пчеларово. Откритие или…

"Това са букви от най-старата българска азбука. Как и защо са попаднали там, това е въпрос на изследване", коментираха за 24rodopi.com любители, за които подобни находки са въпрос на хоби.

Според мнението на други, няма как подобни символи да попаднат в този край, предвид Византийското влияние върху региона.

Камъкът е открит в дерето край чешмата по време на възстановяването й. Поставен е там от ентусиастите в селото, които искат тази чешма да придобие друг облик.

Монети на отплата, заради водата на надеждата-така посреща чешмата в момента. Хвърлени в елака, отмивани от студената струя, извираща изпод могъщия хълм. Диво и усойно място, скрито от дървета, хладно и наглед негостоприемно дере… 

Някои от символите край Очната чешмичка и експоната в Ермитажа са сходни, коментира българин, посетил огромния музей в имперската столица на Русия.

Очната чешмичка не представлява интерес за археолози. "Знам още от дете, от по-възрастните хора, че водата е лековита само преди изгрев слънце. Трябва да си плакнеш очите с нея. Така казваха старците. Помогнала е, да, на много хора", разказват хората в чернооченското село.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Маги - гадже на бившия годеник на Анелия
Слави Трифонов се разделя с двамата от най-верните в екипа си
Наш манастир пази уникален стенопис на Тайната вечеря отпреди 7 в...
Много драматичен обрат с участник в "Стани богат", стигнал до 10 ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Вижте всичко, което трябва да знаете за Евровизия 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).