Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чудотворни кръстове на специални места до Пловдив пазят България
Автор: Екип Varna24.bg 10:28 / 03.11.2022Коментари (0)396
©
Чудотворни кръстове се издигат в специални свети зони за закрила на България. От векове ги поставят богоизбрани миряни за защита, но и за здраве. Местата също не са избрани случайно – посветени в християнската мистика пророци разказват, че обикновено хълмовете са целебни обиталища, където се заземявал Св. Дух или слизали ангели и светци, пише "Телеграф".

Брат Йорданчо

Безспорно най-чудодейното такова разпятие у нас се намира под връх Кръстов (1545 м), в централната част на планината Родопи. Мястото днес е известно като Кръстова гора или Родопския Йерусалим. Хиляди поклонници отиват там, за да почерпят здраве и сила, а сребърното разпятие се е превърнало вече в безценна реликва, чиято слава се носи извън пределите на България. Навремето човек на име брат Йорданчо сънувал сън, че мястото е изключително целебно и трябвало да се обозначи като такова с кръст. Местният пророк случайно се срещнал със сестрата на цар Борис III Евдокия, която от известно време боледувала от незнайна болест. Посъветвал я да преспи една нощ там, за да се излекува. И чудото наистина станало. Същата нощ било изцелено и детето на още един близък до фамилията на монарха. Тогава решили в знак на благодарност да направят кръст, който да тежи два пъти, колкото възрастта на Иисус Христос – 66 килограма. Къде обаче да бъде поставен той, зачудили се дарителите. За да разберат, използвали помощ свише. На път за върха срещнали жена, която носела два гълъба. Тогава брат Йорданчо правилно разчел знака, тъй като именно тази птица символизира в иконописта Светия Дух. Пуснали гълъбите с тайната надежда да ги проследят с поглед накъде ще отидат. Единият литнал на изток към висок хълм и там поставили кръста, който бил донесен с каруца, а после и на ръце до високата местност. Другият гълъб пък посочил мястото на лековито аязмо.

Мнозина днес свидетелстват, че възкръсват над проблемите и тегобите си след посещение на кръста в близост до Кръстов връх. А случаите на изцеления и знамения вече са наистина безчет.

Освещаване

Пак Родопите в село Проглед се издига и друго разпятие, осветено на 10 октомври преди около 10 години. Инициатор и автор на монумента е народният лечител и пророк Слав Хрелев. Кръстът е наистина внушителен. Издига се на 13 метра височина и прилича на антена, но вместо цифровата телевизия лови сигнала на Доброто. Хрелев разкри пред "Чудеса и Вяра“, че кръстът има ангелска структура и е поставен там след пророчески сън. Една нощ той видял огромното разпятие на високо място да закриля и да помага на България. Повелята била да бъде поставено, за да се изпъдят и тъмните сили, които пият народа вече десетилетия наред. На това се дължал и безкрайният политически преход. "В съня обаче не ми се каза къде точно да поставя кръста, който ми се заръча още да изработя. Обиколих България в търсене на подходяща площадка. Един ден случайно попаднах в село Проглед. Върнах се повторно и отново усетих, че това е мястото от съня“, разказва Хрелев. По думите му космическата структура на религиозния символ е изпълнена по схема, спусната му Свише. Дизайнът е с още една хоризонтална напречна линия, идваща от гредата, за която са били приковани краката на разпнатия Христос.

Слав Хрелев вярва още, че самото име на селото също не било случайно. То символизирало промяната - проглеждането на българите и обединението ни като нация под знака на кръста. Пророческият сън на лечителя за нула време успял да зарази и местните жители. С дружни усилия били събрани 14 000 лева. Накрая Хрелев седнал в един местен двор и започнал да изгражда скелето по схемата, която му се присънила. "Помагаше ми един мой приятел, но се чудя откъде получих тая сила всичко да свършим за две седмици. Заварките по кръста са 800 метра", спомня си Хрелев, който в миналото е работил и като железар.

Разпятието станало два тона тежко и 13 м високо. Местна фирма помогнала мегаструктурата да се качи на високия баир. Оттогава всяка есен горе се събират родопчани с каба гайди.

Валя Балканска

"Идвала е и Валя Балканска. Отделно вече селото е на картата на поклонническите маршрути и привлича туристи отблизо и далеч. Мнозина започнаха да оставят върху кръста свои дрехи с надеждата да оздравеят“, разказва още Хрелев. Той сподели, че около датата на поставянето му вярващи хора са виждали да се явява горе свети Йоан Богослов. "Преди правехме курбани, но жертвоприношенията за мен не са приемливи след идването на Христа. Затова започнах да нося риба и медовина“, обясни с усмивка Слав Хрелев. Той се радва, че кръстът е осветен, а когато лампите изгорят, местните бързо се организирали сами да ги подменят. Народният лечител планира издигане на специален кръст и над Велико Търново.

Св. Иван

10-метров метален кръст заземява болки и грехове на входа на село Скрино, смятано за родното село на свети Иван Рилски.

От три-четири години разпятието посреща местни и туристи, a мнозина са категорични, че то е заредено с невероятна сила.

"Вече имаме поне десетина случая, в които хората си казват, че щом са се докоснали до кръста им е минало главоболието или мигрената. Други пък усещат невероятен прилив на енергия, която ги е държала в кондиция дни наред на работното място“, разказват религиозни гидове, които водят тук хора от цялата страна.

От Руенския манастир тръгва пътекa и за един друг кръст - по-нисък, но още по-чудодеен. За него се разказва, че изпълнява желания. Той е забит на връх Бобошевски Руен (1134 м).

Лекува мигрена в Скрино, почетоха св. Илия с 34-метров кръст

В последните години жителите на все повече населени места започнаха да издигат кръстове за закрила и благослов от небесните сили. Към тях вече водят доста туристически пътеки, по които крачат хиляди пилигрими. А така се оказва, че кръстовете се отразяват благотворно и на икономиките на малките населени места.

Доста авангардно 34-метрово разпятие се издига над град Априлци. Поклонническата пътека започва от центъра на града, преминава покрай вкопаната църква "Св. Петка Параскева", която е паметник на културата с национално значение.

Местната легенда гласи, че Крали Марко е живял в местността Поленци, а сестра му Мара - на въпросния хълм, наричан "Кръстът“. До края на 60-те години там е имало древен оброчен камък на св. Илия, край който на Илинден се е правел общоселски курбан в чест на светеца, който е покровител на цялата котловина. Възрастни хора казват, че светецът слизал край кръста.

Лично Пловдивският митрополит Николай освети преди 8 лета кръста над село Крум. По проект 15-метровият монумент е с LED осветление и се захранва със соларен панел.

От около две години символът на вярата се издига и край свиленградското село Студена. Мястото край пътя не е случайно, тъй като там има вековно дърво оброк.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: