Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Цигуларят с най-бързите пръсти за пръв път ще свири в България и то във Варна
Автор: Стоян Маджиров 14:45 / 19.04.2019Коментари (0)2591
©
Цигуларят с най-бързите пръсти, един от кумирите на младото поколение струнни музиканти, за пръв път ще свири в България. Легендарният Роби Лакатош идва у нас по покана на Европейския музикален фестивал Варна. Всички посветени, които досега трябваше да пътуват извън страната, за да се докоснат до феномена Лакатош, са в еуфория от предстоящия музикален празник.

Концертът на 22 април ще събере фенове на класиката, джаза и чардаша в Зала 1 на Фестивалния комплекс. Поради техния силен интерес организаторите отварят от днес допълнителни места на балкона на цени от 30 до 80 лв. Последни единични места на партера има от 50 и 60 лв.

Титулован от критика и почитатели като Краля на циганската цигулка, Лакатош е сред малцината музиканти с тотално чувстване на музиката – той не само свири брилянтно, той живее в музиката. Хвърля се с еднаква импулсивност и в класиката, и в джаза, и в унгарския фолклор. И от сблъсъка на жанрове и култури създава един забележителен микс, най-често започващ като импровизация върху теми от класиците. Наричат ги често Цигулар на дявола, но той предпочита да казва, че музиката всъщност му е от Бога. Историческата цигулка, на която свири, е изключително рядка – работа на един от последните майстори от Венецианската лютиерска школа Анселмо Белосио. Изработена е през 18. век и впечатлява не само с изтънчения си звук, но и с благородния блясък на кехлибарения си венециански лак.

Специално за варненската публика, броени дни преди своя първи концерт в България Роби Лакатош сподели пред Радио Варна: "Нямам търпение за първата си среща с българската публика, познавам вашата народна музика – много е трудна с неравноделните си тактове, по-трудна дори от унгарската. Знаете ли, ние с моя ансамбъл никога не изнасяме един концерт два пъти – да, имаме програма, но какво ще се случи на концерта зависи само от нашето живо общуване с публиката. Задължително ще присъства някоя от моите свръхтехнични композиции-емблеми – унгарски танц със сигурност. Някога моят прадядо отпреди 7 поколения е създал нов стил в интерпретацията на циганската музика и е бил популярен като Паганини на своето време. Сега аз внасям нов стил в нашето време и това е един микс от класика, джаз и цигански мотиви, който наричам джипси фюжън. За Варна ще си приготвя един от любимите си смокинги – като за първи концерт в България. Очаквам да открия при вас нови приятели на нашата музика. До скоро!“

Първата си цигулка роденият през 1968 Роби Лакатош получава едва на 2 години, началните уроци взема от баща си, а на сцената излиза на 9 като първа цигулка на ансамбъл. Потомък е на най-известната циганска музикална династия Бихари, чийто родоначалник Янош Бихари, е вдъхновявал с изпълненията си Беховен и Лист и също е наричан Крал на циганската цигулка. Класическата му школовка е в Консерваторията Бела Барток в Будапеща, където завършва с първа награда за класическа цигулка през 1984 г. Между 1986 и 1996 г. Лакатош и неговият ансамбъл спечелват сърцата на публиката в "Les Atéliers de la grande Ille" в Брюксел, клубът, който става техен музикален дом. В света на големия джаз Лакатош се среща с легендата Стефан Грапели, а изпълненията му печелят аплаузите на друга легенда - Йехуди Менухин, за когото клубът става любимо място в Брюксел.

Елитните фестивали бързо оценяват завладяващото присъствие на Лакатош – той привлича публиката като магнит и превръща всеки концерт на своя ансамбъл в празник на живота. Затова е канен в най-престижните зали по света като Санта-Чечилия в Рим, Концертгебау в Амстердам, Тонхалле в Цюрих, Мюзикхалле в Хамбург и Сантори хол в Токио. Рикардо Мути извиква Лакатош за фестивала в Равена. А Зубин Мета още при първата си среща с импровизаторския му талант го кани за участие в постановката на "Прилепът" в Баварската Щатсопера в Мюнхен. Покани пристигат постоянно от фестивалите в Люцерн, Монпелие, Шлезвиг-Холштайн, Брисбейн, Лондон.

Лакатош изпълнява собствени аранжименти с велики европейски оркестри като Националния оркестър на Франция, Камерния оркестър на Германската филхармония, Оркестъра на Дрезденската филармония, Цюрихския камерен оркестър, Оркестъра на Романска Швейцария.

Той е първият и единствен цигански цигулар в света с ексклузивен контракт с Дойче грамофон. Първият му диск е разграбен в над 100 000 екземпляра и получава престижната награда Echo-Klassik.

Във Варна Роби Лакатош ще пристигне със своя ансамбъл. С него ще бъде Ласло Бони - втора цигулка – негов връстник, роден през 1968 , учил при баща му. Йено Листеш – цимбал, роден през 1986, е смятан за най-добрия изпълнител на цимбал в света. Започнал е да свири на 4 години, изучавал класическа и циганска музика. Учил в Академията Ференц Лист в Будапеща. Ласло Балог – китара, е роден през 1987, първо свири на цимбал, но на 12 години открива китарата. Учи в Академията в Будапеща, а след това и в Брюксел. Роберт Феер – контрабас, е роден през 1987, започва с пиано, след това се насочва към контрабаса, завършва Джаз академията и Академия Ференц Лист, а после и Кралската консерватория в Брюксел. Франтишек Яноска – пиано, е роден през 1986 в Братислава, учи в Държавната консерватория там, а през 2002 става лауреат на престижния конкурс Ференц Лист.

Билети за концерта от Касата на Фестивалния комплекс и онлайн.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: