Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
CineLibri Варна е подготвила бляскава кинопрограма
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 26.09.2019Коментари (0)1313
©
От 5 до 20 октомври България ще празнува по-добрата литература и нейните най-виртуозни превъплъщения на големия екран! Петото, юбилейно издание на единствения кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе в София и още седем града в страната - Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Търговище и Стара Загора, под мотото "Петото измерение".

По традиция домакин на фестивала в морската столица е Фестивален и конгресен център - Варна. CineLibri Варна започва на 5 октомври от 18 ч. с новия филм на прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако - "Казанова, последна любов", вдъхновен от "История на моя живот" на Джакомо Казанова, която вече има превод на български език. Копродукцията на Италия, Белгия и Франция "5 е съвършеното число" е естетски, ироничен и изключително забавен криминален трилър, адаптация по култовия комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на съвременното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Филмът ще бъде излъчен на 6 октомври от 18:00 часа. Зрителите ще могат да видят и едно от най-дискутираните заглавия в програмата на фестивала тази година - новия филм на Роман Полански "Офицер и шпионин", спечелил Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI. Прожекцията във Варна е на 19 октомври от 18:00 ч. По думите на критиката копродукцията на Франция и Италия, която ни връща към делото Драйфус от края на 19 век, е урок по кинематография и създаване на исторически филм.

Реверанс към будната варненска публика е срещата с един от специалните гости на фестивала тази година – американския писател Гарард Конли, автор на мемоарната книга "Заличено момче", фокусирана върху травматичните последици от т.нар. "конверсионна терапия" или лечение на хомосексуализъм. Във филма блестят Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. Срещата с Гарард Конли ще се състои на 7 октомври от 20:00 ч. непосредствено преди прожекцията на филма в партньорство с фондация Single Step.

"Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен." Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, създаден по мотиви от автобиографичния роман "Рапорт пред Ел Греко". Програмата включва и напрегнатия драматичен трилър "Смъртта на един автор" на режисьора Даниел Алфредсон. Бен Кингсли изпълнява главна роля в този зашеметяващ разказ за вина и отмъщение, вдъхновен от сборника с новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите автори на Швеция. Южнокорейският шедьовър "Изпепеляване" (39 награди и над 120 номинации) е адаптация по разказ от сборника "Изчезването на слона" на Харуки Мураками и също ще бъде излъчен в рамките на CineLibri Варна. Звездната филмова селекция на фестивала включва и заглавието "Бурни връзки" - чувствен любовен триъгълник в бохемската атмосфера на Париж от края на XIX век. С "Аз, Леонардо" отбелязваме 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. Варненци ще могат да се потопят в това хипнотично филмово преживяване на 17 октомври!

На 18 октомври, петък, един от съавторите на проекта и автор на книгата "Да се изгубиш нарочно" – Крис Захариев, ще гостува във Варна по повод прожекцията на едноименния документален филм. На границата между безгрижието и отговорния живот трима приятели решават да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без план из най-затънтените кътчета на България. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, пак се намираш у дома... Срещата е с начален час 20:00, непосредствено преди старта на прожекцията.

Почитателите на Кенет Брана трябва да включат в списъка си филма "Всичко е истина", който ни връща към последните дни на великия драматург и поет Уилям Шекспир. Ричард Линклейтър пак ще ни развълнува, този път със заглавието "Къде си, Бернадет?" с безупречната Кейт Бланшет. Причудлив микс от комедия, драма и мистерия, този сюжет, базиран на романа на Мария Семпъл, ще прикове вниманието ви до самия финал, който е абсолютно непредвидим.

"Истинската история на бандата на Кели" пристига в България директно от фестивала в Торонто и ще бъде излъчен във Варна на 13 октомври, неделя, от 18:00 ч. Филмът е класическа приказка за бунтовник с кауза - един истински, но и малко недодялан Робин Худ на име Нед Кели, претворена на екран от Шон Грант. Жителите и гостите на Варна ще могат да видят още няколко филма от конкурсната програма на CineLibri тази година. "Загадката Анри Пик" по романа на Давид Фоенкинос разказва увлекателната история на един библиотекар в Бретан, който решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. И това е само началото на един лъкатушен разказ, преплитащ съспенс, страст, непроницаеми тайни и екзистенциални размисли.

С трепет се очаква и екранизацията по романа на Роберт Зееталер "Продавачът на вестници и цигари" - светла, сърцераздирателна история за нравственото и емоционално съзряване на един младеж и неговото приятелство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Прожекцията в морската столица е на 15 октомври, вторник, от 20:00 часа. Филмът "Тази, която не съм", в който блести талантът на Жулиет Бинош, ще закрие CineLibri Варна на 20 октомври. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е издържана в стил "драмеди" и третира актуалната тема за романтичните запознанства в интернет. Филмът е адаптация по роман на Камий Лоранс.

Пълната програма ще бъде обявена на страницата на Фестивален и конгресен център Варна. Цена на билетите: 8/6 лв. за пенсионери и студенти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: