Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Д-р Йорданка Господинова: По време на празниците е важно да внимаваме при избора на храна
Автор: Оля Ал-Ахмед 16:03 / 22.12.2023Коментари (0)1804
©
"По време на празниците е  важно да обмислим избора на храна. Преяждането и злоупотребата с алкохол могат да имат сериозни неблагоприятни последици за здравето", предупреждава д-р Йорданка Господинова. "Преяждането може да доведе до пълнене на стомаха и натрупване на излишни калории, което води до затлъстяване, а това от своя страна повишава риска от  някои здравословни проблеми. Злоупотребата с алкохол е позната като един от главните фактори, предразполагащи към възпаление на панкреаса и към развитието на панкреатит", пояснява специалистът. 

Д-р Господинова, предстоят празници един след друг - Коледа, Нова Година, Ивановден, Йордановден. Българинът обича да си угажда и да празнува на пълна софра. С кои храни не трябва да прекаляваме?

По време на празниците е важно да не прекаляваме с тежките и калорични храни, които значително могат да натоварят храносмилателната ни система. Трябва да внимаваме да не прекаляваме с много мазните меса, с тестените печива и продуктите, в които има изобилие от масло и захар, с тежките и мазни сосове, с алкохолните и коктейлни напитки. Важно е да се стремим да контролираме консумацията им и да се научим да се наслаждаваме на по-малки количества от продуктите, които претоварват храносмилателната ни система. Нека се наслаждаваме на храните, които обичаме, но с мяра. 

Изобщо до какво може да доведе преяждането и злоупотребата с алкохол? Те предпоставка ли са за панкреатит? 

Преяждането и злоупотребата с алкохол могат да имат сериозни неблагоприятни последици за здравето. Преяждането може да доведе до пълнене на стомаха и натрупване на излишни калории, което води до затлъстяване, а това  от своя страна повишава риска от  някои здравословни проблеми като диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и др. Злоупотребата с алкохол може да доведе до нарушения в процесите на функциониране на черния дроб и да увеличи размера му, защото там се извършва метаболизма на алкохола. Злоупотребата с алкохол е позната като един от главните фактори, предразполагащи към възпаление на панкреаса и към развитието на панкреатит. 

Какво и колко можем да ядем по празниците? 

Количеството храна, което можем да консумираме по време на празници зависи от физическата активност, общото здравословно състояние и хранителните предпочитания на всеки човек. Знаем, че консумирането на голямо количество храна по време на празници, може да доведе до прекомерен прием на калории и евентуално повишаване на теглото. Балансираното хранене трябва да се поддържа през цялата година, включително и по време на празниците. Важно е да следваме принципите на умереност, баланс, физическа активност. Грижата за здравето не отпада, когато празнуваме, затова се стремете да поддържате здравословно хранително равновесие. 

От кое да се въздържим? 

По време на празниците е  важно да обмислим своите избори. Хубаво е да се въздържаме от тежки предястия и ястия, за да не товарим излишно организма. Тортите, шоколадите и други захарни изделия са известни с високото си съдържание на захар, което също  е вредно за здравето. Храната, която се пържи в много мазнина, е по-трудна за дигестия и допринася за покачване на холестерола. Консумацията на прекалено много алкохол, освен че има има негативен ефект върху здравето, значително може да повиши апетита.

Към кои храни и напитки да подходим внимателно, в умерени количества? 

Въпреки че храненето е важна функция за поддържане на енергията на организма, има някои храни и напитки, които е добре да употребяваме внимателно и в умерени количества. Това са кофеин съдържащи напитки, богати на захар храни и напитки, тежки и мазни храни. Важно е да слушаме тялото си и да не прекаляваме с количествата и всевъзможните комбинации от хранителни продукти, които приемаме по време на празници. 

Колко течности да пием? 

Количество течности, което трябва да пием, може да варира в зависимост от няколко фактора като възраст, пол, физическа активност, климатични условия и здравословно състояние. Основното препоръчано количество течности е около  2 литра  на ден. Това може да включва вода, чай, кафе и някои други здравословни напитки без добавена захар.  

Какво трябва да предприемем, за да предотвратим болезнените моменти от преяждане и препиване?

За да предотвратим дискомфортните моменти, спохождащи ни след преяждане или препиване, трябва да имаме цялостен здравословен подход към храненето. Необходимо е то да бъде балансирано, разнообразно и да съдържа достатъчно плодове, зеленчуци, протеини и полезни мазнини. Трябва да се избягва прекомерната консумация на захари, мазнини и преработени храни. Умереността при контрола на размера на порциите е ключът към правилното хранене по време на празниците, защото огромните количества храна, пречат на тялото да абсорбира добре хранителните вещества. Научете се да  слушате своето тяло и да разпознавате сигналите, които ви изпраща то за това дали е гладно или сито.  

Вашите златни съвети преди празниците? 

Планирането е много важно и затова препоръчвам да си правите списъци с необходимите Ви продукти. Планирайте  ястията, които ще приготвяте или консумирате предварително. Това ще Ви помогне да се концентрирате върху здравословните опции и да избягвате излишните изкушения. Придържайте се към редовното хранене, без да пропускате закуската, обяда или вечерята, само с идеята на празничната трапеза да си позволите повече количество храна. Когато имате възможност, винаги избирайте здравословната алтернатива. Например, вместо картофено пюре с много масло, изберете пюре от целина или пълнозърнест ориз, които са по-богати на фибри и хранителни вещества. Алкохолните напитки не само добавят излишество от калории, но водят до прекомерен апетит и недисциплинирано хранене. Опитайте се да пиете умерено или да избирате безалкохолни алтернативи. Бъдете физически активни. Празниците за  мнозина са свързани с идеята за много седене и лежане. Не пропускайте кратките разходки след хранене или правете упражнения у дома. Хидратацията е ключов фактор за поддържане на добро здравословно състояние и контрол над апетита, затова не забравяйте да пиете много вода. Бюджетирайте и пазарувайте разумно - създайте бюджет за празничните разходи и пазарувайте разумно, за да избегнете прекомерните разходи. Ако очаквате гости за празниците, предвидете нужното време и продукти за подготовката на празничната трапеза. Планирайте менютата, купете продуктите и организирайте  времето си така, че  да може  да се насладите на времето с гостите Ви. Нека Новата  година бъде изпълнена с много любов, щастие и вдъхновение за всички ни! Желая Ви да сбъдвате всичко, което си поставите за цел  и да бъдете горди от това, което постигате! Вярвайте в себе си и във възможностите си и никога не се отказвайте от мечтите си! Щастлива Нова година!

Коя е д-р Йорданка Господинова

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. 

Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и  застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.




Още по темата: общо новини по темата: 309
20.03.2024 »
06.02.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
08.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Световна черна хроника
Матури 2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: