Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Д-р Ивайло Динев: Гражданското общество в страната ни е във възходящ тренд
Автор: Харитина Агопян 10:25 / 20.12.2023Коментари (0)530
© Личен архив
Гражданското общество в България се развива силно и е във възходящ тренд. Това каза д-р Ивайло Динев, политолог от центъра за източно европейски и международни изследвания в Берлин, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Смисълът на гражданското участие в управлението е огромен – демокрацията се нуждае от активно гражданско участие и контрол преди и след избори“, каза още Динев.

Българското гражданско самосъзнание се заражда в края на 80-те години , с първите независими сдружения. "Пикът на този етап са първите масови мобилизации с цел демократизиране на страната. Оттам насетне навлизаме в прехода, който много хора още смятат, че не е завършил. Това усещане се дължи на факта, че у нас демократизирането започва от върха надолу, след вътрешния преврат в БКП“, поясни ученият.

"И до днес виждането на много изследователи е, че гражданското общество у нас е малко по-неактивно, ако се сравни с това в ГДР и Чехословакия – аз обаче смятам, че активността на хората е забележителна през целия преход и това насища 90-те години със стачки, протести, развива се синдикалната култура. От 1997 до 2013 и 2020 г виждаме, че обществото ни има нужда от промяна и предприема стъпки към нея“, поясни д-р Ивайло Динев.

"България е уникален случай дори за Източна Европа – имаме 4 периода, в които гражданското ни общество поставя страната почти пред революционна ситуация. Моята теза е, че у нас гражданското общество е изключително силно. У нас броят на протестите и на участниците в тях дават основание за това твърдение. Политическите ни елити често се сменят, но нашето

гражданско общество продължава да се развива възходящо през цялото това време“, категоричен е изследователят.

"В България протестните вълни често свалят правителства и отварят вратите за създаването на нови политически сили – това се случва много по-рядко в традиционно утвърдените демокрации, отколкото при нас. Често има квартални протести за подобряване на инфраструктурата, които са успешни. Синдикалните ни движения са силни през годините“, отчете резултатите от изследването си политологът.

"Най-важното за развитието на гражданското общество е инициативата на хората, която не е задължително да бъде официализирана под формата на регистрация на гражданско сдружение“, открои Динев. Демокрацията отдолу – нагоре – това е формулата, която според изследователя води до най-добри резултати при развитието на гражданското самосъзнание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: