Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Да се храниш с насекоми в България, лудост или екстремно изживяване?
Автор: Екип Varna24.bg 15:57 / 20.07.2019Коментари (0)1503
©
За повечето от нас буболечките нямат място в менюто ни. Но това не е така за Кремена Дервенкова, която не се страхува да експериментира с екзотична храна - като насекоми.

Извън готвенето тя подкрепя младите хора като нея с бизнес идеи, като ръководи Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Нова тв надникна в кухнята й.

В кухнята тя е екстремист заради любопитството си да опитва. Екстремист, защото обича да си готви буболечки. Сладки или солени, печени или пържени - винаги са й вкусни.

"Екстремно е донякъде човек да консумира насекоми, но хората започват все повече и повече да  ги възприемат като храна", казва Кремена.

В менюто й има от всичко, което не очаквате - щурци, скакалци, копринени буби.

"Ако консумираш червей или копринена буба, скакалец без крачета и крилца - няма какво да ти се запречи между зъбите, вкусни са - нямат и антенки", добавя тя.

В меката на ядливите насекоми - Камбоджа експериментира и с по-опасни храни, сред които панирана тарантула и скорпион.

"Скорпионът е доста хрупкав, този, който ядох, беше доста препечен. Имаше вкус на препечена филийка. Беше добре, но не мога да кажа, че ми е любимото насекомо. Тарантулата имаше вкус на пилешко - като хапки в корнфлейкс ", разказва Кремена.

Изсушени и смлени на брашно, щурците стават на чипс, бисквитки и дори на бонбони, които приготвяме в кухнята на Кремена. Тя вероятно е единствената у нас, която приготвя сладкиши с червейчета и щурчета.

На въпрос имало ли момент на колебание - да го опитам, или - не червея, тя отговаря: "Не, нямаше колебание. Поръчах си 4 вида насекоми от Англия, пакетираха ги в Холандия и ги чаках да пристигнат 2 седмици до България.

Без да подозира, човек изяжда средно по половин килограм насекоми годишно, като си похапва преработени храни като шоколад, сладко, хляб, паста и бира.

От хоби вкъщи страстта на Креми към здравословните ястия с насекоми прераства в домашна мини лаборатория.

"С брат ми в град Любимец отглеждаме щурци и похапваме. Майка ми така и не се пречупи да опита насекоми до една вечер, когато я почерпих с десерт с брашно от щурци и кокос и не й издадох. Сподели, че й е много е вкусно. Когато й казах, че има насекоми, тя се стресна и ми каза - дай ми още едно парче", сподели Кремена.  

Над 2 милиарда души в Южна Америка, Азия и Африка се хранят с насекоми всеки ден.

Отвъд кулинарния експеримент у дома ресторанти, компании и фирми за кетъринг се престрашават да опитат и да поръчат вкусотийките с червейчета или щурците на Креми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: