Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Даниела Димова връчи годишните награди "Златна маска"
Автор: Екип Varna24.bg 16:39 / 28.03.2019Коментари (0)1956
В Световния ден на театъра 27 март актьорите от Варненския драматичен театър Полина Недкова и Станислав Кондов прочетоха пред публиката на "Комичната илюзия“ от Пиер Корней на режисьора Васил Дуев Словото за празника на кубинския визуален артист, актьор, писател и активист Карлос Селдран. На последвалата кратка церемония Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, връчи годишните награди "Златна маска“, с които Драматичен театър "Стоян Бъчваров“ удостоява изявени личности с принос в развитието на театъра.

С признанието се открояват заслугите на проф. Красимир Спасов и Андрей Калудов, двама именити режисьори, поставили на театралната сцена в родния си град емблематични заглавия. Проф. Красимир Спасов получава "Златна маска“ за режисьорския замах в сътворяването на нови светове в българското театрално изкуство, изграждането на талантливи актьорски поколения в НАТФИЗ "Кр. Сарафов“ и оригиналните прочити на варненска сцена на "Обърни се с гняв назад“ от Джон Озбърн (1967/68), “Играем Пинтър (Лека болка. Любовникът)“ от Харолд Пинтър (1992/93), "Котка върху горещ ламаринен покрив“ от Тенеси Уилямс (1998/99), "Развратникът“ от Ерик Еманюел Шмит (2002/03) и "Мяра за мяра“ от Уилям Шекспир (2004/05).

Андрей Калудов е отличен за иновативния режисьорски, драматургичен и мениджърски подход към света на театъра и разкриването на нови хоризонти в българското театрално изкуство, както и за оригиналните режисьорски прочити на варненска сцена на "Процесът против богомилите“ от Стефан Цанев (1978/79), "Въображаем репортаж от един американски попфестивал“ от Тибор Дейри (1979/80), "Време за любов“ от Кольо Георгиев (1080/81) и "Очите лятна утрин...“, негова драматизация по роман на Стоян Загорчинов (1980/81).

Третата "Златна маска“ е за Малина Михалкова за многостранния музикален и артистичен талант и всеотдайните 34 години във Варненския драматичен театър, за оригиналните сценични превъплъщения в "Слуга на двама господари“ от Карло Голдони, реж. Бойко Богданов (1985/86), "Мадам Бовари“ от Гюстав Флобер, реж. Бойко Богданов (1988/89), "Ревизор“ от Н. В. Гогол, реж. Станчо Станчев (1986/87), "Двубой“ от Иван Вазов, реж. Костадин Бандутов (2001/02) и "Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни, реж. К. Бандутов, (2017/18).

"Златна маска“ получи и Виолета Тончева за вдъхновения и всеобхватен пиар на Варненския драматичен театър през последните 10 години и утвърждаване на имиджа му в публичното пространство като една от водещите театрални трупи в България, за задълбоченото изследване на творческия процес, проникновените текстове и интервюта, специалните събития, свързани с театъра и за книгата "Пристрастно. Театърът на Варна“, изд. ФИЛ, 2018.

По-рано в празничния ден Виолета Тончева представи книгите на Магда Борисова "Пиеси за деца“, изд. Босилков“, 2017  и "Избрани пиеси“, изд. "Гаяна“, 2018. В срещата много активни бяха учениците от трети и четвърти клас на ОУ "Йордан Йовков“, които благодарение на своите класни ръководителки г-жа Митева и г-жа Тодорова вече са гледали "Сън“ и други варненски спектакли по пиесите на Магда Борисова. В оживения разговор се включиха артистичният директор на театъра Веселина Михалкова, актрисата Биляна Стоева, режисьорът Костадин Бандутов, театралният критик Елица Матеева и др.

В програма Ретроспекция, изкушените от творчеството на Явор Гърдев си припомниха с видео неговата постановка от 2008/09 на "Калигула“ от Албер Камю, а във фоайетата на Основна сцена бе изложена Мода от театралните ателиета. В експозицията по повод Наградата ИКАР 2019 за чест и достойнство, с която Съюзът на артистите в България удостои Михаил Мутафов, могат да се видят сценични костюми на големия актьор и негови партньорки в постановки на Вили Цанков, Красимир Спасов,  Лилия Абаджиева и Пламен Марков в периода 2002-2013. Експонатите ще бъдат изложени до средата на април.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Бум на коклюш в България
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: