Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Даниела Георгиева: Народните танци и музиката са начин на живот
Автор: Живко Кръстев 13:51 / 05.03.2024Коментари (0)1170
©
Народните танци и музиката са начин на живот, които независимо от всичко около нас, водят до едно освобождаване на ума и умиротворение на душата. Това коментира в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ солистът на ансамбъл "Българе" Даниела Георгиева.

"Танцът е мястото, където човек забравя всичките си проблеми и потъва в него. Това са правили и българите навремето. Танците са свързани с празничния календар на българина, и тогава той е бил изключително освободен, тогава е имал възможността да изпусне емоцията навън, като е правил това чрез танците. И до ден-днешен по този начин успявам да се справя със стреса, забързаното ежедневие, всичко, което ни заобикаля в света,“ сподели тя.  

По думите й в момента се наблюдава едно възраждане на интереса към българските народни танци. "Допреди 10-на години хората не чувстваха и не разбираха тази музика като начин на забавление, а сега се получава едно възраждане към народната музика и танца, защото всеки, заигравайки хората, успява да се върне към корена,“ отбеляза Даниела Георгиева, като обясни още, че знанието как всеки танц е свързан с традицията – как и защо се танцува по този начин, в това време или на това място, дава на хората един незабравим досег с корените и историята на българските култура и традиции.   

Много е важно човек да знае и разбира корените си, за да може да върви уверено по пътя към постигането на целите си и да бъде удовлетворен, смята още тя. "Няма нищо лошо да се живее във високо технологичен свят, не бива да живеем и само с миналото на традициите и фолклора, но в никакъв случай не бива да ги забравяме, нека да не забравяме откъде сме тръгнали,“ каза още Даниела Георгиева, като призова също така да пазим това, което си е наше като традиции, повече от това, което е чуждото, визирайки това, че в последните годни стана модерно да се празнува Хелоуин, но празник като Лазаровден остава забравен в празничния календар на съвременните хора.

Много добър пример за завръщането към традициите на българския фолклор е Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна, в който всеки един от човек, отивайки там, се превръща в участник, облечен в народна носия. Там са забранени всякакви модерни придобивки на цивилизацията, което прави фестивалът незабравим с това пренасяне 150 години назад във времето.

"В Жеравна можеш да се запознаеш с различни занаяти, храните, с които са се хранили старите българи, танците, които са танцували и музиката, която са слушали нашите деди. Хората, които се вият, са от изключително много хора, а пък хората хванат ли се за ръка и заиграят ли хорото в този магичен кръг, изобщо енергията е съвсем различна и съвсем друго е усещането за принадлежност. Смятам, че в този ред на мисли можем да постигнем големи неща, ако бъдем наистина ръка за ръка обединени в нещо, което е по-голямо от нас и би могло да ни води напред и само напред в развитието на всичко,“ обобщи солистът на ансамбъл "Българе" Даниела Георгиева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: