Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Давид Кюранов: Чувствителността не е слабост, а сила за бащите
Автор: Харитина Агопян 14:14 / 07.11.2023Коментари (0)542
© Фокус
Да бъде чувствителен, а не винаги строг в семейството, е силата на бащата. Това заяви Давид Кюранов, социолог, в предаването "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Тази година кампанията "Да бъдеш баща“ отбелязва 10-тата си годишнина. В последните години се създаде място за бащите да говорят. Оказа се, че има това пространство с какво да бъде запълнено – със

споделянето на татковците, които разказват какво е да бъдеш баща. Като професионалисти гледната им точка се чува, но преживяванията им като бащи често нямат тази гласност, поясни Кюранов.

Важно е бащата да споделя с децата си, да показва чувствата си – детето няма да бъде разглезено, а емоционално интелигентно в този случай. Бащата трябва да се учи да контролира емоциите си, но това важи със същата сила за майката, поясни Кюранов.

"Да имаш дете е пътуване – като се започне от решението, появата, която е много силен момент в живота на мъжа. Това преживяване е свързано с разтърсване на света ти – започваш да поставяш под въпрос устоите на света си такъв, какъвто е бил преди детето ти. Появяват се питанията "Мога ли да се справя? Мога ли по най-добрият начин, а кой е той?“

Много информация за родителството се открива чрез майките, които разговарят повече помежду си за родителството от мъжете, смята Кюранов. "Трудно стигаме до татковци, с които можем да споделяме. Вече има много достъпни инструменти за подкрепа на бащите чрез информацията онлайн“, смята той.

Добре е да има мъжка фигура в семейството -ако бащата отсъства, това може да бъде дядо, вуйчо и т.н. Не трябва обаче ролята на мъжкия образ да бъде свързана само със строгостта – бащата трябва да може да "разчупи“ обстановката вкъщи. Мъжът трябва да покаже щурата си страна и това бащите в България правят много добре, убеден е Давид Кюранов.

Седмицата на бащата цели да отвори места, където бащите, децата и майките да бъдат задено и да се забавляват под надслова на значимостта на бащината функция. "Нашето законодателство е доста добро в сравнение с много европейски държави, когато става дума за това, бащата да може да прекарва повече време с децата си. Имаме възможност за поемане на майчинството от бащата“, даде пример събеседникът.

Двете предизвикателства онлайн, които кампанията отправя към желаещите, допринасят за по-подброто разбиране ролята на бащата в семейството. Едното са 10 въпроса, на които татковците да отговорят честно, а второто е свързано с 10 желания, които "изпълняваме заедно с татко“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: