Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Деца ще кръстят новородено делфинче
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 18.12.2009Коментари (0)5761
© Varna24.bg
На весела церемония, децата от ОДЗ „Делфинче" и „Карин дом" ще именуват роденото във Феста Делфинариум женско делфинче. Именуването ще се състои на 19.12.09 г. от 11:00 ч. под патронажа на Кмета на Община Варна Кирил Йорданов и Феста холдинг АД. Специални гости ще бъдат питомците на варненските домове за деца в неравностойно положение. Празничната програма ще бъде дело и ще бъде водена от деца от общинските центрове по изкуствата, а след нея делфините ще представят своето оригинално шоу. Делфинариумът прави специална промоция за празника - билетите за мало и голямо ще са само 5 лева!

Феста Делфинариум Варна е открит на 11 август 1984 г. и е един от символите не само на града, а и на българския туризъм. Уникалното за тази част на Европа съоръжение разполага с 1134 места. Посещението на Феста Делфинариум Варна е неотменна точка в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието. Ежегодно той посреща почти 200 000 зрители, от които около 70% са чужденци.

В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.

В момента се отглеждат 6 делфина - 2 мъжки и 4 женски . Кимбо, Доли и Попи са възрастните. Йоана, Бимбо и малката им сестричка( род. 27.08.2008г.), са родени във Феста Делфинариум. За тях се грижи екип от опитни треньори. Имат си и собствени биолог и лекар.

"Работната" седмица на делфините е 6-дневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума. Менюто им е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата.

Делфинариумът е собственост на Феста холдинг АД от 1999 г. и е пример за успешното развитие на една обществено значима приватизационна сделка. Холдингът започна да изпълнява спешна инвестиционна програма за подобряване на условията в уникалното съоръжение. Само за последните 4 години бяха вложени над 2 млн. лв. Подменени бяха всички жизненоважни инсталации за доставка, обработка и пречистване на водата. Сградата бе напълно климатизирана, в съответствие с биологичните изисквания за оптимален режим на живот на делфините.

Семейството на делфините се увеличава почти ежегодно. Ето защо, Феста холдинг АД , разработи оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото им пространство. Това е допълнително съоръжение, извън досегашната сграда, но свързано с нея. Готов е вече идейният проект и е избран подходящият терен. В строителството ще бъдат вложени над 2 млн. евро.

Новата част на Феста Делфинариум ще бъде изграден върху терен от 2700 кв.м. В проекта са включени два открити и два закрити (санитарно родилен и резервен) басейни. Има и помещение за трима нови актьори - тюлени, които ще бъдат доставени от чужбина. Ще има специална сцена за изяви на морските бозайници, музей и мултифункционална зала за научни и образователни цели.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: