Диана Димитрова, психотерапевт: Страхът е чувство, което много често ни пази

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
16:51 / 09.11.2023
888
Страхът е чувство, което не бива да отбягваме, той много често ни пази. Много е важно ние да контролираме страха, а не той нас. Това каза когнитивният психотерапевт Диана Димитрова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Премереният страх, към който имаме критичност, чрез който можем да оценим опасността, е полезен за нас, обясни тя.  

Някои страхове пречат на човек да се развива. Обикновено те се свързват със силна емоция от детството. "Тялото ни помни. Ние сме там и тогава, носим със себе си това и реагираме през малкото уплашено дете. Ако успеем да отработим тези страхове през терапия, всичко ще бъде наред, но трябва да сме осъзнати, че имаме проблем там. Много често този процес е несъзнаван. Да, хората отчитат реално на едно такова телесно и рационално ниво, че там има някакъв проблем, но много рядко се задълбават и казват "Аз тук имам проблем и искам да го работя, защото в бъдеще това ми носи много негативи“, обясни психотерапевтът.  

Страхът от провал, страхът да не се изложим, страхът от това как ще изглеждаме в очите на другите, страхът от неприемане поставят сериозни бариери пред нас. "В днешно време е изключително трудно да бъдем автентични, а ни е толкова необходимо. Това е едно основно качество, към което е нужно да се стремим, да бъдем себе си, да бъдем автентични и да се показваме такива, каквито сме, да се приемаме първо ние такива и след това да изискваме и другите да го правят“, коментира Диана Димитрова.  

Много важно според нея е да усетим и изпитаме страха и да позволим на себе си да се чувстваме по този начин, с разбиране и приемане.  

По думите й страхът не само може да стопира началото на една връзка, но може и да я разруши. "Една много голяма и красива любов може да бъде разрушена именно от страх. Ревността по принцип е дълбоко усещане за липса на стойност и недостатъчност за партньора: Аз не съм достатъчно достоен, аз така се виждам и затова много ме е страх моята половинка да не ми изневери, защото аз самият не се чувствам достатъчно добър за нея“, обясни специалистът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...
Робуват на марки, дават щури пари за дрехи и затъват в дългове
Кралица Камила затяга контрола над крал Чарлз
Цъфти българската Роза Дамасцена – можете да участвате в розобера...
Най-честите измами при плащане онлайн
Изписаха Росица Пейчева: Явно няма щастие без болка и изпитания


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).