Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Днес откриват музикалното "Варненско лято"
Автор: Стоян Маджиров 10:26 / 23.06.2019Коментари (0)1971
©
С тържествен концерт днес започва тазгодишното издание на първия и най-дълголетен български фестивал - Международния музикален фестивал "Варненско лято", който влиза в своята 93-та годишнина. Традиционно първото произведение, което ще прозвучи в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, ще бъде Рапсодия "Вардар“ на Панчо Владигеров – една от най-представителните творби на българската музика и неофициален химн на фестивала. С вдъхновение от честването на 120-годишнината от рождението на Владигеров, ще я изпълни Варненската филхармония под палката на един от най-уважаваните наши диригенти – маестро Георги Димитров.

Маестро Георги Димитров беше любезен да сподели емоцията си преди концерта: "Имам прекрасни спомени от различни издания на "Варненско лято“, никога няма да забравя например двойния концерт на Брамс с Минчо Минчев и корейския виолончелист Янг Чанг Чо. С удоволствие дирижирам отново Варненския оркестър – той има прекрасни възможности и когато се работи с пълно отдаване, макар и за 2-3 часа, когато всяка секунда се музицира, оркестърът постига отлично представяне. Това са всеотдайни музиканти и вярвам, че на откриването на фестивала ще ги видим в истинския им блясък.

За пръв път работим с Бенямин Шмид, той е изключително техничен, с невероятни пръсти и щрихи. Той ще бъде солист в Концерта за цигулка и оркестър №1 в ре мажор от Прокофиев, а след това с оркестъра ще представим една много подхождаща на настроението от Прокофиев творба – рядко изпълняваната у нас "Благородно видение“ от Хиндемит. И двамата автори работят в една епоха - преди Втората световна война, когато ситуацията в света е много сходна с днешните дни – с конфликти и криза на духовността. Публиката ще открие сама посланието, когато във втората част зазвучи фашистки марш – той започва уж на шега – като детска игра с едно пиколо и барабанче, а се превръща в злокобна тема – символ на катастрофата на света. Тогава и Онегер, и Шостакович пишат в такъв маниер, а аз се опасявам, че днес светът отново е в подобен период. Музикантите от Варненската филхармония свирят зверски в тази силни моменти, получава се страховито въздействие. А посланието на тази творба към публиката идва в края като един призив да успеем да запазим нежността.“

Силно е вълнението и на госта от Австрия – блестящия цигулар Бенямин Шмид, който за пръв път ще излезе пред българска публика: "Това е моят първи концерт в България и за моя радост той се случва точно във Варна, на брега на Черно море, което намирам за много мистично. Вашият град е толкова красив, опознавам го с удоволствие. Но морето, то е неописуемо, заставам на брега и гледам към хоризонта, знам, че някъде там, право срещу мен е Одеса – роден град на плеяда велики цигулари, и това ме зарежда. Радвам се на прекрасен прием от страна на Варненския оркестър и на маестро Димитров, който е истинска легенда в българската музика. Той има забележителен подход към музикантите – в началото започва строго, но след това те увлича и те понася на крилата си – истински гранд от старата школа. За мен е чест да свиря на откриването на вашия фестивал, а концертът на Прокофиев, който ще изпълним, е много специален - пророческа творба, която задава стандарта за музиката на ХХ век. Бих се обърнал към публиката, която ще дойде на концерта тази вечер така: Бъдете отворени към посланието на този концерт, то идва от небесата!“

Билети за концерта: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-opening

Пълната програма на ММФ "Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала:

www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ "Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за "Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: