Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Днес започва елегантният Бароков модул на "Варненско лято“
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 17.09.2018Коментари (0)1575
©
От 17 до 19 септември Аулата на Икономическия университет ще стане сцена за среща на фестивалната публика с барокови и ренесансови произведения в гастролите на елитни ансамбли от Германия, Българи и Италия.

Днес

"Бах отвъд времето“ - Саксофонен квартет "Сигнум“, Германия Начало 19 ч.

В концерта ще прозвучат новаторски решения на творби на Йохан Себастиан Бах, Стив Райх, Пиацола, Дейвид Масланка. Формацията е основана през 2006 г. от четирима музиканти, лауреати на международни конкурси, сред които престижните форуми в Лугано и Берлин. В квартет "Сигнум“ влизат Блаж Камперле, Хайрапет Аракелян, Алан Лужар и Гуерино Белароза – възпитаници на музикалните академии в Кьолн, Виена и Амстердам. За годините на своето съществуване четиримата демонстрират своя смел стил на най-уважаваните музикални форуми в Европа. Изданието "Hamburger Abendblatt“ сравнява въздействието на саксофонен квартет "Сигнум“ върху публиката с въздействието на "Бийтълс“. През 2016 г. "Сигнум“ са отличени с наградата "Най-добър ансамбъл за 2016 година“ на фестивала в Меклембург. Гостуват на високи концертни подиуми в Лондон, Виена, Амстердам, Брюксел, Лисабон, Хамбург, Люксембург. Квартетът има записани три компактдиска с творби на Григ, Равел, Барток и Шостакович.

УТРЕ 18.09.2018

Творби от Пърсел, Телеман, Чимароза и Вивалди

Явор Желев, флейта

Слав Славчев, обой

Струнен квартет "Фрош“

 

С участието на:

Драгомир Йосифов, клавесин; Кристиан Косев, контрабас

Начало 19 ч.

Първата флейта на Симфоничния оркестър на БНР Явор Желев и  номинираният за Grammy обоист Слав Славчев ще покажат изкуство от най-висока класа на 18 септември на Международния музикален фестивал "Варненско лято“. Водещите музиканти ще си партнират със Струнен квартет "Фрош“, ще участват и Кристиан Косев – контрабас, и Драгомир Йосифов – клавесин. Почитателите на барока ще слушат избрани изящни творби на едни от най-големите имена от тази епоха: Четири фантазии за струнен квартет от Пърсел, Концерт за флейта и струнен квартет на Телеман, Концерт за обой и струнни инструменти на Чимароза и Концерт за флаутино до мажор от Вивалди. Струнен квартет "Фрош“ е важен участник в изпълнението на тази стилна програма. Във формацията влизат Негина Стоянова - цигулка, Петя Димитрова - цигулка, Мария Вълчанова - виола, и Атанас Кръстев - виолончело.  Квартетът е носител на втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика – София през 2008 г., на първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов, носител е и на награда ''Кристална лира" през  2015 г.

 

19.09.2018

 

"Венециански музикален барок“

Ансамбъл "Кончерто де кавалиери“, Италия

Начало 19 ч.

 

Венецианска музика от епохата на Барока ще представи италианският ансамбъл "Кончерто де кавалиери“.

Ансамбълът е добре познат на престижни сцени като Мюзикферайн във Виена, Концерттгебау в Амстердам, Аудиторио Насионал в Мадрид, Сентро Културал де Белем в Лисабон. Италианските музиканти гостуват за втори път на най-дългогодишния музикален фестивал у нас - "Варненско лято“. "Кончерто де кавалиери“ е създаден от младия музикант Марчело Ди Лиза – диригант, изпълнител на клавесин с огромно любопитство към  музикознанието. В програмата са включени рядко изпълнявани творби на Албинони, Вивалди, Алесандро Марчело и Калдара, чиято иновативност остава във времето с красивата музика и със значимата реформа в музицирането, високо ценена от професионалистите. Членове на италианския ансамбъл са Мария де Мартини – права флейта и фагот, Федерико Гулиелмо – първа цигулка, Алеся Пазаля – втора цигулка, Валерия Брунели – виолончело, Роберто Стило – контрабас, Марчело Ди Лиза – клавесин. От 2011 г. оркестърът стартира бароков проект за дългогодишно звукозаписно сътрудничество със Sony Classical в жанра на италианската опера от ХVІІІ век. Събитието се провежда със съдействието на Италианския културен институт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: