Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. Мариана Тодорова: Езиковите модели на изкуствения интелект не са толкова добри на български език
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 18.09.2023Коментари (0)962
© CNN
Езиковите модели на изкуствения интелект не са толкова добри на български език, не дават подробна информация и показват доста неточности. ChatGPT дава най-подробни отговори, но всъщност той си позволява интерпретации. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова, коментирайки резултатите от проведен на живо в студиото експеримент. Те зададоха един и същ въпрос към трите най-използвани в момента езикови модели – Bing, ChatGPT и Bard, а именно – "Какво означава името на столицата на България?".

Bard дава най-оскъдна информация в отговор на така зададения въпрос. Bing и ChatGPT посочват източници, докато Bard – не.

Доц. д-р Мариана Тодорова отбеляза, че ChatGPT посочва каква е етимологията на името на столицата, но прави интерпретации и внушения. "Каза, че името би могло да означава "мъдрост" или би могло да бъде свързано и със "Сердика", но не показа по никакъв начин етимологията и общия корен, защото такъв няма. Може да наблюдаваме и елементи на халюцинация, защото внушението е, че името се свързва с това, че столицата е била културен и образователен център", посочи тя.

Футурологът даде пример и с информацията, която ChatGPT 3.5 й е предоставил за историята на София. "Той отграничи, че има неолитен период, има открити артефакти от тогава. След това казва, че при траките също е имало селище, отличава римския, византийския период и съществената грешка е, че казва, че при хан Крум София става столица на България. Наистина наблюдаваме недетайлна информация, халюциниране", обясни доц. д-р Мариана Тодорова.

В този контекст тя постави темата за пренаписване на човешката история. "След 50 години съзнанието за историчност ще е толкова притъпено от тези множество свръхинтерпретации, които са превъртели човешката история чрез изкуствения интелект, че за едно поколение след 50 години това ще е истина, ако ние някак си не подложим на фактчекинг в исторически ракурс тези разкази. Трябва да вземем някакви мерки, да направим стратегии, план за действие как да се отнасяме към езиковите модели и как всички сфери, касаещи човешкия разказ, наратива и историята, могат да бъдат преобразени", заяви футурологът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Варна пред епидемия от морбили
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: