Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. д-р Тодорова: Захранват ИИ с досиета в Америка, но до две години ще ни следят навсякъде
Автор: Екип Varna24.bg 08:15 / 07.08.2023Коментари (0)675
©
Усещането за безвластие окуражава различен тип хора, склонни към престъпления да действат, защотото смятат, че няма да бъдат наказани и че родовото и силовото правосъдие - това, което виждаме на българска почва, е по-силно от държавното. Това коментира в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Тя обясни, че редица изследвания показват, че когато властта и лидерството в Америка отслабват, т.е., когато президентът не е силен като личност, се появяват много масови убийци, които искат да раздадът справедливост.

"Това е някаква форма на саморазправство. Така, както виждаме, че тук в България става двигател и мотивация - нещо, което събира и мобилизира обществената енергия. Има изследвания на профайлъри и на психолози в Америка, които показва при кои президенти са се случвали подобни неща, има взаимовръзка и подобна корелация. Когато е работено със самите убийци в затворите, които са с тежък наказателен режим и американската държава е искала да разгадае този феномен, са посочвали като втора или трета причина именно чувството за безсилие", коментира футурологът.

Тя припомни една история: "Скоро почина един затворник, който беше най-дълго неуловимият бял терорист в Америка, който живееше сред горите и беше направил множество атентати. Той се бунтуваше срещу прогреса и това, че той унищожава американската природа. Имаше много убийства на хора IT, както на такива, които продават компютри, софтуерни програми".

По думите й в Америка ИИ (изкуственият интелект) е захранен с всички подобни казуси - досиета и обаждания от 911: "Защото случаите са много ситуационни и багати на съдържание - какво точно се случва в определени ситуация, като включим тук възможността на ИИ, промяната в гласа, и където той може да каже дали това е истинска тревога или по-скоро е клевета и набеждаване. ИИ може да направи много точен профил както на отделен човек и рецидивист, така и на базирано лицево разпознаване. Платформите, които са разположени на летищата са, за да може чрез ИИ да се разгадае емоцията и да той да каже дали има някаква заплаха сред тълпата. Според социалноикономическите и политическите обстоятелства ИИ може да прогнозира дали ще има ръст или спад на престъпленията", обясни Тодорова и добави, че в момента в Америка има рецесия.

"Определено когато има икономическа нестабилност, престъпленията се увеличават. ИИ може да помогне много за това да бъдат проследявани и прогнозирани подобни процеси и да се взимат палеативни мерки, да се работи с рискови общности и криминален контингент, с много психолози и медиатори. Да се насочи полицейска или друг тип социална сила", коментира още тя.

По думите й обаче тежкият морален казус е следенето, което вече става задължително: "В близките една-две години, ние ще бъдем постоянно следени навсякъде и това ще става все по-легално. Мотивацията ще бъда тази, но навсякъде, където има камери, за това, че носим смарт часовник или умен телефон, ще бъдем профилирани по редица параметри - здравни, социални, поведенчески. Това много помага, прави светът по-сигурен, но от другата страна чувството за следене доста ще невротизира хората, менталното здраве ще бъде сериозно предизвикано и сринато. Ще се търсят нови механизми и вероятно нови форми на дефиниране кое е здравословното следене и кое не е, част от GDPR (бел. ред. общият регламент относно защитата на данните (ОРЗД), (на английски: General Data Protection Regulation, със съкращение GDPR) е регламент за защита на личните данни на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни)".

Футурологът заяви, че Murder Accountability Project е стремеж да се направи профилиране на типовете престъпления и рецидивизъм, за да се търси прогнозируемост: "Защото в Америка това е голям проблем. И тук ИИ отново обработва данните и доста подпомага работата и възможността да се прогнозира. Проектът се разработва дълги години в САЩ. Той цели да улови в статистика масовите убийства, като отново те са категоризирани - дали са с преднамерен мотив, дали има селекция на определени жертви, по определен профил, защото масовите убийци имат тежки психологически увреждания, които компенсират някакви травми от детството, търсят профилиране или отмъщават на държавата".

*В аудиофайла може да чуете още: Подробности за това как ИИ е в борба с престъпленията, като засича шпионаж, ненормално поведение, обяснява мотивите на серийните убиийбци, анализира лицевото изражение за рецидивизъм и дали се носи маска, засича трафик на жени и деца, 911 данни обучават ИИ за засичане на криминални сцени, бомби, зона на престъпления, кой е склонен да извърши престъпление, ИИ срещу киберпрестъпления и пране на пари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
ЕВРО 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: