Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Държава до България може да спаси света от глад
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 20.06.2022Коментари (0)706
©
Съседка на България може да спаси света от глад. Става дума за Румъния. Тя е изправена пред трудна задача: тя стана алтернативен маршрут за износа на блокираното украинско зърно. Но могат ли румънците да се справят с това предизвикателство и да спасят света от глад?

Войната в Украйна изправи Румъния пред трудната задача да влезе в ролята на алтернативен маршрут за износа на зърно от Украйна. Нападнатата от Русия страна е един от най-големите световни производители на пшеница. Тя обаче не може да изнася през своите пристанища заради руската блокада по море. А това води до риск от "ураган на глада" в по-бедните страни, предимно в Африка, които разчитат на внос на пшеница, предупредиха от ООН, цитирани от "Дойче Веле". 

Румънският президент Клаус Йоханис обаче смята, че осигуряването на алтернативни маршрути за украинската пшеница е "логистично предизвикателство от епичен мащаб", тъй като транспортната инфраструктура в региона не е добре развита. 

Флорин Гойдеа, генерален директор на пристанището в Констанца, което е най-голямото в Румъния, казва, че не вижда бързо и лесно решение на проблема. Транспортните маршрути от Украйна до Констанца са предизвикателство, но нападнатата от Русия страна засега не разполага с много други алтернативи.

"Над 80 % от влизащото украинско зърно достига до нашето пристанище с малки товарни кораби през Дунав", обяснява Гойдеа. Реката формира част от границата между Украйна и Румъния. Товарните кораби трябва да пътуват от украинските дунавски пристанища Рени и Измаил през канала Дунав-Черно море до Констанца, обяснява още шефът на румънското пристанище. От Измаил това са общо 320 километра.

Транспортът с камиони е още по-труден, но въпреки това около 20-25 украински камиона със зърно пристигат в Костанца всеки ден. Засега железопътният транспорт е на практика блокиран, но предстои модернизация на железопътната инфраструктура.

Съществуват планове за модернизация и на пристанището в Констанца. Директорът му оценява нужните за това инвестиции на между половин до един милиард евро. Водят се преговори със Световната банка за финансиране, обмисля се кандидатстване за европейски средства.

От избухването на войната в Украйна до началото на юни от Констанца са напуснали 15 кораба с 242 000 тона украинско зърно. Това е едва 1,21% от 20-те милиона тона от миналогодишната реколта, които Украйна иска да изнесе. Впрочем, през цялата 2021 година през пристанището в Констанца са били изнесени 25 милиона тона зърно от румънска продукция и от съседните страни. А следващата реколта чука на вратата.

В петък френският президент Емануел Макрон оцени като "малки" шансовете да се стигне до споразумение с Русия за деблокирането на износа на украинско зърно през пристанището в Одеса. Той посочи, че като алтернатива се водят разговори за възстановяване на железопътния транспорт между Одеса и румънско пристанище по река Дунав. Макрон каза, че Париж ще изпрати френски експерти, които да окажат съдействие на Румъния за осъществяване на плана.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: