Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Държавата, която няма летище и жп транспорт, но e eдна от най-богатите в света
Автор: Екип Varna24.bg 16:14 / 16.05.2021Коментари (0)1708
©
Тя е притисната между Австрия и Швейцария, но се гордее с независимостта си. Властта там е концентрирана в ръцете на принца, който е в състояние самостоятелно да създава закони, пише Money.bg. Природните панорами са приказни, а сред замъците и храмовете се притайва модерен куб от стъкло и гранит с най-голямата колекция от съвременно изкуство.

През 2019 г. Лихтенщайн отбеляза 300 години от основаването си като княжество. Днес тя е най-богатата страна по БВП на глава от населението в света - над 0 000 и с една от най-ниските корпоративни данъчни ставки от 12,5 процента. В резултат на това много холдингови компании откриват офиси в столицата - Вадуц.

С територия приблизително три пъти по-малка от землището на София, населението на страната е около 40 000 души, от които една трета са чужденци.

Лихтенщайн наистина е изненадваща държава и ето още 19 доказателства за това.

Държавата е кръстена на управляващата в момента династия фон унд цу Лихтенщайн. На планетата има само три такива държави, включително Хашемитско кралство Йордания (в чест на хашемитите) и Саудитска Арабия (в чест на саудитите).

Първо знамето на Лихтенщайн е било жълто-червено (това са родовите цветове на династията), след това синьо-червено, символизиращо небето и залезите в планините. Но на Олимпийските игри в Берлин изведнъж се оказа, че знамето на Хаити е абсолютно същото и трябвало да добави княжеската корона.

Гербът на Лихтенщайн може да се използва само от държавни служители.

Княжеството не само няма излаз на море, но и граничи изключително със страни също без достъп до морета и океани.

В страната няма градове, но има комуни - общински области, състоящи се от едно или две села.

Лихтенщайн има най-високия БВП на глава от населението в света - около 175 000 щатски долара . Няма външен дълг, банките са надеждни, данъците са ниски - нищо чудно, че чужденците тук активно откриват банкови сметки в търсене на "данъчен рай" .

Страната няма национална валута, тук хората плащат в швейцарски франкове. Вярно, княжеството има право да сече свои монети, но в наши дни това те не са нищо повече от сувенири.

Лихтенщайн също няма свой език, официалният е немски (между другото, това е единствената немскоговоряща държава, която не граничи с Германия ).

Издаването на пощенски марки генерира почти същия доход за страната като туризма.

До 1984 г. Лихтенщайн е последната европейска държава, в която жените нямат право на глас.

Местната полиция има малко повече от 100 служители и армията отдавна е изоставена.

Към момента в затвора на княжеството има 9 затворници - по-малко има само в Монако и Сан Марино . Килиите силно наподобяват добри хотелски стаи, а храна на затворниците се носи от ресторант, за да не се харчат пари за заплата на готвача. Но това важи само тези, които са с присъди до две години - те могат да разчитат на такива облаги: останалите се изпращат "в замяна" в суровите австрийски затвори.

Прозорците и вратите в къщите не са заключени (няма крадци), но катинарите висят на кофите за боклук, така че да не се изхвърлят никакви чужди отпадъци. Тук това се спазва стриктно.

Транспорт - от градския транспорт има само автобуси, а самите жители предпочитат велосипеди. Страната няма летище и влакове.

Единственият хостел, разположен между Вадуц и Чан, е отворен само през лятото. Цените в хотелите направо "хапят", по-изгодно е да отседнете в граничния австрийски град Фелдкирх .

Страната има свой национален отбор по футбол, но там не играят професионалисти, а аматьори, които работят други професии.

Управляващото семейство постоянно живее в замъка Вадуц, поради което няма да е възможно да влезете вътре и да погледнете.

Къщата на принца притежава една от най-големите частни колекции в света с над 3000 картини, мебели и други експонати.

И накрая: тук се предлага да наемете страната за един ден за 70 000 щатски долара. "Собственикът" и гостите му (до 150 души) ще бъдат разходени из Вадуц, околните планини и замъци, обслужени с колекционерски вина и красиво направени фойерверки. Дори за тези пари можете да въведете собствена валута, герб и система от пътни знаци - жалко, само за периода на вашето "царуване". Но засега тази идея не е приета от никой друг, освен от рапъра Снуп Дог, който искаше да наеме Лихтенщайн за заснемането на видео клип. Отначало властите му отказаха, но по-късно промениха мнението си, защото да се спечелят допълнителни пари няма да попречи дори на и най-богатата държава.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: