Два филма ще дадат старт на "София Филм Фест" във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:04 / 11.03.2015
1274
Шестото издание на София Филм Фест във Варна'15 стартира на 13-и март, а този път откриването ще бъде повече от мащабно. Не един, а два филма ще дадат старт на тазгодишната филмова програма. За пореден път организаторите са решили фестивалът във Варна да има свой собствен почерк и поставят акцент върху тема, изключително важна за морската столица - 100 години от арменския геноцид. За никого не е тайна, че арменската общност в града е една от най-многобройните и сплотени в национален мащаб. Голямата война, както са я наричали в началото на 20 век, притежава много характеристики, които разделят времето на епохи, а света - на още по-ясно определени сфери на влияние. Много исторически промени бележат годините след края на тази Първа световна война. За арменския народ 1915 е годината, която вечно ще се помни с геноцида, на който стават жертва над един милион арменци в територията на Османската империя.

Откриването на София Филм Фест във Варна'15 започва в зала 1 на ФК от 18:00ч. с документалната лента "Безкрайно бягство, вечно завръщане" на арменския режисьор Харутюн Хачатрян. Авторът пристига във Варна, за да се срещне както с публиката по време на откриването, така и с арменската общност в града.

През 1988-1989 той започва болезненото си проучване на отчуждението сред арменските общности, живеещи в изгнание. Оттогава, в продължение на 20 години, успява да заснеме огромен архив, проследяващ развитието на арменците през този период, като се концентрира върху личните истории на няколко арменски творци, представени в пет документални филма. "Безкрайно бягство, вечно завръщане" (2013) е първата част от тази поредица. Документалният разказ връща лентата през 1988 година - времето, когато започва тоталната промяна на живота в Армения: земетресението в същата година, последвано от разпадането на СССР, войната между Армения и Азербайджан и последвалите години на блокада.

Какво се е променило за тези 20 години в живота на хората? Какво ги кара да се връщат или да напуснат страната си отново и отново? Това са въпросите, които вдъхновяват Хачатрян да започне своята огромна изследователска дейност, която включва наблюдения, направени преди 20 години, и следва същите хора в днешно време. Такъв е и героят на "Безкрайно бягство, вечно завръщане" - театрален режисьор, установил се в Москва, непрестанно търсещ себе си и свободата. "Аз изчезнах във въздуха", казва той в опит да рационализира безтегловния си живот. "Аз никога не съм сам. Аз живея с историята", заявява героят в разказа на Харутюн Хачтарян.

Режисьорът е роден през 1955 година в Ахалкалаки, Грузия. Харутюн Хачтарян работи като режисьор, продуцент, сценарист и е заслужил артист на република Армения. От 2004 година той е съосновател и генерален директор на Международния фестивал в Ереван "Златна кайсия", най-голямото филмово събитие в кавказките държави. От 2006 Хачатрян е член на Европейската филмова академия, а през 2008 става кавалер на Ордена на изкуствата на Франция.

Откриването на 13-ти март продължава отново в зала 1 на ФК, но от 20:00ч. с втори филм, подвластен на арменската тема - лентата носи болезненото заглавие "Раната" и неин автор е талантливият немски режисьор от турски произход Фатих Акин.

Той се превърна в един от любимците на родната публика с (почти) всички свои филми - "Срещу стената" (2004), "Музиката на Истанбул" (2005), "На прага на Рая" (2007), "Храна за душата" (2009) бяха зрителски хитове, а фестивалът е представял и ретроспектива на режисьора. Тази година Акин предлага на зрителите един филм, който пресича страни, континенти, пустини, планини и океани - "Раната" (2014), в който главната роля е поверена на младия алжирски французин Тахар Рахим, добре познат на ценителите на филмовите шедьоври "Пророкът" на Жак Одиар и "Миналото" на Асгар Фархади.

Историята на епическия разказ за арменския народ геноцид започва от Мардин през 1915 година. Една вечер турската полиция събира всички мъже-арменци в града, включително и младия ковач Назарет Манукян (Тахар Рахим). Разделен от семейството си, Манукян успява да оцелее въпреки ужаса на геноцида и години по-късно научава, че има вероятност двете му дъщери да са живи. Манукян е обсебен от идеята да ги намери. Търсенето го отвежда от пустините на Месопотамия до Хавана и до голите безнадеждни прерии на Северна Дакота. По време на своето пътуване, той среща много и различни хора...

Въпреки че действието на филма се развива преди сто години, в "Раната" се оглежда и днешната действителност с войни и хиляди бежанци - време, в което силата на любовта и надеждата дават шанс да се постигнат невъобразими неща.
"Раната" се превърна в мой много личен филм", споделя в интервю Фатих Акин. "Той изследва моето съзнание и е плод на изключителната ми страст към изкуството на киното", категоричен е режисьорът. "Раната" е заключителната част от трилогията на Акин "Любов, Смърт и Дяволът", чиито предишни филми са "С глава в стената" (2004) и "На прага на Рая" (2007). В най-новата си творба режисьорът се занимава с "дявола" - злото, което хората са способни да причинят едни на други, инстинктивно или съвсем нарочно, и се опитва да начертае изключително тънката линия, която разделя доброто от злото.

Билетите за София Филм Фест във Варна'15 са в продажба на касите на Фестивален и конгресен център на редовна цена от 6лв. и цена за учащи, студенти, пенсионери и хора в неравностойно положение - 4 лв. Специални предложения има и за закупуването на повече от 5 билета, като повече информация може да получите на касите.

Веднага след двете откриващи прожекции, всички гости и зрители са поканени във фоайето пред билетна каса, където ще се проведе традиционното откриващо парти с музика на живо с участието на група Just a product.


Виж коментарите (0)

Още по темата (23):
15.03.2021 София Филм Фест ще бъде открит във Варна с "Февруари" на Камен Калев
17.02.2016 София Филм Фест – Варна’16 отново дава екран на непознати автори
20.03.2015 Във Варна започва "София филм фест плюс"
13.03.2015 Стартира шестото издание на "София Филм Фест" 2015 във Варна
12.03.2015 Филмови акценти на София Филм Фест във Варна‘15
10.03.2015 "Just a product" са откриващата група на София Филм Фест-Варна‘15
Още новини от Любопитни новини:
Мария Силвестър с голям гаф
Намерете квалифицирани професионалисти във Варна - Чухте ли за Co...
Кафето "Арабика" датира от преди Homo sapiens, появило се в Етиоп...
Той е легендарен тенисист, бивш треньор на Гришо, съпруг на звезд...
Замениха Деси Стоянова
22-годишната носителка на "Оскар" и "Грами" си призна: Винаги съм...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).