
ЗАРЕЖДАНЕ...
Джинджифилът - мощна съставка, но не и универсално безвредна | ||||||
| ||||||
Познат със своя специфичен, пикантен вкус и мощни противовъзпалителни свойства, той е част от хиляди рецепти, чайове и добавки, прилагани при настинки, храносмилателни проблеми, гадене, артрит и дори за стимулиране на имунната система. Но въпреки многобройните си ползи джинджифилът не е подходящ за всеки и в определени ситуации дори може да бъде противопоказен. Ето в кои случаи е по-добре да се избягва или ограничава консумацията на джинджифил, както и какви са възможните нежелани ефекти при свръхприем: Джинджифил – мощна съставка, но не универсално безвредна Коренът на джинджифила съдържа биоактивни съединения като гингерол, които притежават силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. В разумни дози той може да облекчи гадене, да ускори метаболизма, да подпомогне храносмилането и дори да понижи нивата на кръвна захар. Но както при всяко силно действащо природно средство, и при джинджифила има определени състояния, при които може да бъде неподходящ или дори опасен. 1. При нарушения в кръвосъсирването Джинджифилът има естествено разреждащо кръвта действие, което го прави полезен при хора с риск от тромбоза. Но това свойство може да бъде опасно при хора с нарушения в кръвосъсирването – като хемофилия, тромбоцитопения или следоперативни състояния. Ако човек приема антикоагуланти като варфарин, аспирин, клопидогрел или дори натурални добавки с подобен ефект (чесън, гинко билоба, рибено масло), джинджифилът може да усили риска от кръвоизливи. Затова в такива случаи трябва да се избягва или да се приема само след консултация с лекар. 2. По време на бременност – с внимание и в умерени количества Джинджифилът често се използва като средство срещу сутрешно гадене при бременност. Има клинични проучвания, които доказват неговата ефективност и относителна безопасност в малки дози (до 1 грам дневно). Но въпреки това, при високи дози джинджифилът може да стимулира маточни контракции, което потенциално крие риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт – особено в първия триместър. Освен това, бременните жени с проблеми със съсирването на кръвта или предстояща операция (включително секцио) трябва да бъдат особено внимателни. Винаги е добре да се консултирате с акушер-гинеколог, преди да приемате джинджифил по време на бременност. 3. При заболявания на стомашно-чревния тракт – възможно раздразнение Въпреки че джинджифилът подпомага храносмилането и има антиспастичен ефект, в някои случаи той може да раздразни лигавицата на стомаха и червата. Това се отнася най-вече за хора, страдащи от: - Язва на стомаха или дванадесетопръстника; - Гастрит; - Рефлуксна болест (ГЕРБ). В такива случаи пикантният характер на джинджифила може да усили паренето, болката и киселините. Ако човек усеща неприятни симптоми след консумация на джинджифилов чай или храна с джинджифил, е по-добре да спре употребата или да премине към по-меки натурални алтернативи като лайка, мента или копър. 4. При ниско кръвно налягане (хипотония) Джинджифилът има способността да понижава леко кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на циркулацията. Това обаче може да е неблагоприятно за хора с хипотония, които така или иначе страдат от замайване, слабост, студени крайници или припадъци. Приемът на джинджифил в такива случаи може да влоши симптомите, особено ако се комбинира с лекарства за кръвно налягане или диуретици. Ако имате ниско кръвно, бъдете внимателни и не приемайте джинджифил редовно без медицински съвет, пише simptomi.bg. 5. При наличие на камъни в жлъчката Джинджифилът стимулира жлъчната секреция, което обикновено е полезно за храносмилането. Но при хора, които имат жлъчни камъни или запушвания в жлъчните пътища, този ефект може да предизвика пристъп – силна болка, гадене и дори нужда от спешна медицинска помощ. Ако вече имате установено жлъчно заболяване, е най-добре да избягвате продукти, стимулиращи жлъчката, включително джинджифил. 6. При деца под 2 години Според повечето педиатрични насоки, джинджифилът не се препоръчва при деца под 2 години. Причината не е, че е токсичен, а че детският организъм е твърде чувствителен към силни растителни съединения, които могат да раздразнят храносмилателната система или да предизвикат алергични реакции. При по-големи деца джинджифилът може да се използва под формата на чай при настинка или гадене, но винаги в малки количества и под наблюдение. 7. При алергия или свръхчувствителност Макар и рядко, джинджифилът може да предизвика алергични реакции – включително обрив, сърбеж, подуване, дразнене в устата или затруднено дишане. Ако сте алергични към други растения като куркума, има риск да реагирате и на джинджифил. При поява на симптоми след прием – прекратете употребата незабавно и се консултирайте с лекар. Колко джинджифил е твърде много Обичайната безопасна дневна доза за възрастен човек е до 4 грама пресен джинджифил дневно или около 1 грам на прах. Превишаването на тази доза може да доведе до нежелани ефекти като: - Стомашно дразнене; - Газове и подуване; - Киселини; - Разредена кръв; - Главоболие и замайване. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg