Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Един от най-красивите замъци в Европа се намира в съседна на България страна
Автор: Цвети Христова 12:08 / 17.04.2024Коментари (0)1208
Замъкът "Пелеш" е една от най-красивите забележителности в Румъния и в цяла Европа. Ако запишете екскурзия, в която е включен град Синая, то със сигурност ще имате възможност да видите този комплекс. В днешно време Синая е известен планински курорт наричан още "Перлата на Карпатите", предава репортер на Sofia24.bg. Замъкът е разположен на средновековния път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия, в подножието на Карпатите. Той е построен в стил неоренесанс между 1873 и 1914 г. Наречен е по името на протичащата наблизо планинска река. Комплексът се състои от замъка "Пелеш" (бел. ред. по-голямата сграда), замъкът "Пелишор" и ловната хижа "Фоишор".

Всеки един екскурзовод ще ви разкаже историята на замъка. Румънският крал Карол I закупува земята за строеж на лятна резиденция. Германският архитект Йохан Шулц представя проекта, който е одобрен от краля. Замъкът "Пелеш" е построен в алпийски стил, съчетаващ италианските традиции с естетиката на немския неоренесанс.

Фееричната лятна резиденция на румънските крале – замъкът "Пелеш", разполага с около 170 стаи. Постройката е заобиколена от невероятните седем слънчеви тераси, от които се открива прекрасна гледка към близката долина. Всички те са украсени със статуи на италианския скулптор Рафаело Романели Романели. Тук може да видите и  каменните кладенци и декоративните вази. Украсата му е особено впечатляваща заради многото си дървени орнаменти, но не само отвън, но и в залите, в самия замък.

В замъка се ражда и престолонаследникът Карол II през 1893 година, като за него и съпругата му е построен по-малкият замък "Пелишор". Известно е, че през 1947 г. комунистическото правителство конфискува цялата кралска собственост, включително и замъка. През 1953 г. замъкът е обявен за музей. През 1975 – 1990 г. (последните 14 г. на комунистическо управление), замъкът и прилежащата му територия са затворени за посещения.

След Румънската революция през 1989 година, комплексът отново е отворен за туристи. През 2006 г. собствеността върху замъка е върната на бившия крал Михай I. Скоро след това започват преговори между кралското семейство и румънското правителство, като в крайна сметка, замъкът отново става национално достояние като исторически паметник и музей. В замяна на това обаче румънското правителство заплаща на кралското семейство 30 милиона евро.

А след като разгледате замъка "Пелеш", съвсем наблизо се намира и манастирът, който не бива да подминавате. Смята се, че града се е зародил именно около построения там манастир през XVII в. и съответно е приел неговото име – Синая. Манастирът е построен от румънски благородник, след неговото завръщане от поклонение в святата планина Синай – мястото, където според библията Мойсей получава 10-те Божи заповеди.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: