Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Еко" бамбуковите чаши за кафе са опасни за здравето, продават и детски сервизи
Автор: Петя Кузева 18:44 / 23.10.2023Коментари (1)861
© Фокус
Благотворителни организации и търговци на дребно продават "екологични" бамбукови чаши и детски сервизи, съдържащи пластмасова смола. Това се случва въпреки предупрежденията, че т.н. "зелени" твърдения са подвеждащи и продуктите може да представляват дори риск за здравето.

Бамбуковите "еко-чаши" се рекламират като помагащи за опазването на планетата, но обикновено не подлежат на рециклиране. Регулаторите предупреждават, че "зелените" твърдения може да подмамят потребителите да използват продукти, които смятат за устойчиви.

Съществуват също опасения, че продуктите могат да доведат до ускорено разграждане на пластмасата, което може да замърси храната или напитките и да представлява риск за здравето. Агенцията за хранителни стандарти  на Великобритания (Food Standarts Agency, FSA) твърди, че е посъветвала търговците на дребно да изтеглят продуктите през юни и всякакви по-нататъшни продажби ще бъдат незаконни.

Въпреки забраната, продуктите от бамбук и пластмаса все още са широко достъпни онлайн, включително детски чаши и чинии. Те обикновено са изработени от бамбук, с меламинова формалдехидна смола и изглеждат като пластмаса, пише The Guardian.

Проверка на "Фокус" показа, че същите се продават свободно и на българския пазар, в интернет и по магазините, като се разпространяват дори в аптеки.

За опасностите от бамбукови продукти, смесени с пластмаса, се заговори още през ноември 2019 г. след тестове, проведени от Германския федерален институт за оценка на риска, които предупредиха, че меламинът и формалдехидът могат да бъдат освободени от "бамбукови" продукти, когато се пълнят с горещи течности като чай, кафе или бебешко мляко. В него се казва, че отделянето на формалдехид от някои чаши ще надвишава допустимия дневен прием 30 пъти за възрастни и 120 пъти за малки деца. Няма остър риск за здравето от тези продукти от бамбук, но многократното излагане на повишени нива на меламин и формалдехид може да бъде риск за здравето, като меламинът е свързан с токсични ефекти в бъбреците.

През ноември миналата година Европейската комисия предупреди, че съдовете, съдържащи бамбук и други неразрешени добавки, не са били оценени като безопасни съгласно разпоредбите и продажбата им е незаконна.

Агенцията за хранителни стандарти на Великобритания (FSA) заяви през юни, че Комитетът по токсичност, независим научен консултативен орган, е заключил, че миграцията на формалдехид и меламин от бамбукови чаши "носи потенциална загриженост за човешкото здраве и трябва да се предприеме по-всеобхватна оценка на риска".

Някои доставчици вече са провели свои собствени тестове, които според тях показват, че техните продукти не представляват никакъв риск за здравето. FSA вече се консултира относно продуктите и изисква от производителите, доставчиците и търговците на дребно да предоставят всички съответни данни.

FSA каза: "Всеки човек, който пуска тези продукти на пазара, може да извърши нарушение, тъй като тези продукти съдържат неразрешени добавки. FSA предприе стъпки, за да върне пазара в съответствие, подобно на стъпките, предприети в ЕС.

"На фирмите, продаващи тези артикули се напомня, че пластмасовите артикули за контакт с храни, съдържащи неразрешени добавки на растителна основа като бамбуков прах, трябва да бъдат изтеглени от пазара незабавено".

Очаквайте във "Фокус" продължение по темата и коментара на българските експерти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Меламиновата формалдехидна смола е свързвател в конструктивните композити! Но не знам да е сертифицирана за съхранение на хранителни продукти! Съдържа какви ли не пластификатори и подобрители, които дифундират в продуктите наоколо! В това число и във Въздуха! Следователно са Отровни! Учебниците са ей там!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: