Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Еколог: Мокрите кърпички са най-честият отпадък, който намираме зад всяко храстче и камъче, защото хората масово си мислят, че те са направени от хартия
Автор: Живко Кръстев 14:52 / 08.05.2024Коментари (0)1213
©
"За Земята“ организира почистване на планините вече 25 години и за това време сме свалили 120 тона боклук от най-високите части на планините, националните и природни паркове на България. Това каза Данита Заричинова – еколог и част от екипа "Нулеви отпадъци“ на Сдружение "За Земята“, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя призна, че е много мотивирана да работи за опазване на природата, защото е запален планинар. Много от времето си прекарва по високите планини на България. "Работата ми в Екологично сдружение "За Земята“ като част от екип "Нулеви отпадъци“ започна точно покрай планината, с хора от планинарския клуб, в който членувам“, разказа Заричинова.

В почистванията, организирани от "За Земята“ всяка година, се включват повече от 50 души. "В една кампания от четири-пет дни събираме наистина много боклук. Намирали сме какво ли не: неща, които могат да се съберат за цяла баня, много гуми в дерета. Около хижите има много стари сметища, които сме изравяли. Там има стари консерви, стъклени продукти, а след това идва и ерата на пластмасата с чашки, всякакви пластмасови продукти, дори играчки, а накрая има и един слой опаковки. Мокрите кърпички са най-честият отпадък, който намираме зад всяко храстче и камъче, защото хората масово си мислят, че те са направени от хартия“, разказа Заричинова.

Чували с боклуци са събирани дори от най-високия връх у нас, подчерта тя.

Част от тези отпадъци се генерират и от самите хижи. "Има много отговорни хижари, които свалят целия си боклук и мислят как изобщо да не генерират отпадък, но има и такива, които са превърнали по-скоро в бизнес това, което правят. Във всяка хижа е важно да има съдове за многократна употреба, както и глоби за хората, които замърсяват. Важно е да няма изобщо кошчета, защото това предразполага да изхвърлиш отпадъка си там“, допълни екологът.

Кампания "Из чисти планини“ на Сдружение "За Земята“ е насочена основно към превенцията. "Освен "Боклукът – в раницата“, каквото е мотото на чистенията, хората трябва да помислят как изобщо да не създават отпадък. Това става като носиш свои съдове, като поискаш от хижарите да ти сипят кафето, чая или ракията в канчето, а не в пластмасова чашка, като си налееш вода в собствена бутилка. Ние сме огромни късметлии да имаме чиста вода в планината и толкова много чешми навсякъде, откъдето можеш да си налееш вода“, каза Данита Заричинова.

Обучението на децата в екологично мислене трябва да започне още от най-ранна детска възраст. "Има доста образователни лагери сред природата, които се организират в България и за най-малките“, допълни екологът.

На 9 май в Кино "Влайкова“ в София е премиерата на филма "Из чисти планини“. "С филма искаме да се опитаме да достигнем до повече хора, да видят контраста между изключително красивата природа и боклука, който намираме там“, обясни Данита Заричинова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: