Ексцентричен цигулар идва в България, за да закрие "Варненско лято"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:41 / 25.10.2018
1747
Започна обратното броене за най-очаквания концерт от програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ – гастрола на цигулковия виртуоз Ара Маликян на 2 ноември в Двореца на културата и спорта.

Ара Маликян е особено очакван от младата публика на морския град заради ексцентричния провокативен стил на музициране и сценично присъствие.

Музикантът е ливанец от арменски произход и с испански паспорт, любим е на различни поколения меломани по света. Неговата цигулка, създадена в Модена, и пропътувала пътя до Ливан, за да попадне в ръцете на малкия тогава Ара, вдъхновява 25-ия му албум. "Невероятната история на една цигулка“ е емоционален и личен музикален разказ, вдъхновен от необятния свят на Паганини, който ще поведе публиката из музикалните епохи и жанрове от класиката до рок и поп музиката.

Мегаконцертът е първи гастрол на Ара Маликян във Варна и се осъществява по покана на Община Варна и AGBU /Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган/.

Гастролът на Маликян е финалният фойерверк на една поредица от разнопосочни и прояви от висока класа, които започнаха още в дните на Международния театрален фестивал "Варненско лято“  със спектакъла на Лиса Джерард и "Мистерията на българските гласове“. Продължиха с горещо приети от публиката концерти на оркестъра на Българското национално радио и East-West Chamber Orhcetra, камерен оркестър "Симфониета“, грандиозният Интеграл на сонати за цигулка и пиано от Бетовен, в който се включиха най-успешните български цигулари от няколко поколения, мюзикъли и опери под звездите на Летния театър, ювелирни камерни гастроли на млади български имена с пробив на световните сцени. Фестивалът предизвика възхищението на почитателите с крос-оувър проекти – сред тях световната премиера на "Кончерто гросо“, създаден от Антони Дончев, специално за фестивала, и достигна до дългоочаквания от ценителите бароков цикъл с интересни групи, находки от Германия и Италия и най-търсените български барокови интерпретатори.

Изключителни преживявания и невероятни артисти изпълниха залите и пространствата на Международния музикален фестивал "Варненско лято“  през 2018 г. Над 23 000 зрители станаха съпричастни на 40 събития с класическа музика, барок, кросоувър проекти, мащабни прояви със симфонични оркестри, опера на открито в изминалите 132 дни. Фестивалът беше открит от една от най-ярките ни музикални звезди – Александрина Пендачанска и ще бъде закрит от световната знаменитост и ескцентрик – цигуларят Ара Маликян. Неговият спектакъл, вдъхновен от историята на собствената му цигулка, ще нагрее емоциите в Двореца на културата и спорта на 2 ноември от 20 часа.

"Варненско лято“ продължава за децата с изявите на най-малките артисти от Националното училище по изкуствата "Добри Христов“. Те вече блеснаха в концерт под палката на Страцимир Павлов, който събра в оркестрации най-обичаните теми от филмите "Междузвездни войни“, "Карибски пирати“, "Гладиатор“, "Мама Миа“, "Усащена за жена“. "Варненско лято за деца“ приканва с вход свободен подрастващата публика с оригинален български концерт, вдъхновен от будителите, на 4 ноември и с най-хубавите коледни мелодии на 2 декември.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Рачков към Зуека: Надявам се да си партнираме на старини
Ирина Флорин си нае личен треньор, но не по фитнес
Русенската и Варненската опера гостуват на Люлякови музикални веч...
Почина дизайнерът, който изработи свещеническо облекло за папа Йо...
Световноизвестен певец с български корени празнува днес
Ето къде е единственото място в България, където Великден се поср...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).