Експерт: Направите ли веднъж това нещо, може да се насочите към желаната работна позиция

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (2)
12:50 / 08.09.2023
713
Много хора кандидатстват за определени позиции без да са се запознали с основното описание за тях. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Християн Петков, оперативен мениджър в JobTiger.

"Хубаво е човек да се запознае с тези позиции и да види първо каква е  компанията. Много често във всяка обява има описание на компанията и на нейната дейност. Да си отговори на въпроса с какво ще се занимава и какви са изискванията. При повечето обяви този тип информация присъства, някой път е написана по-тежко. Информацията, която се съдържа в обявата не е чак толкова сложна, друг път е написана съвсем простичко и разбираемо и в трети случаи има обяви, които пък имат прекалено оскъдна информация и не може да се разбере изобщо за какво става въпрос, какви ще бъдат задълженията на служителите. Така че, ако видим обяви, които не са наясно със себе си, т.е. няма достатъчно добра информация, това донякъде може да даде знак, че самия работодател не е много наясно за това какво търси, може би и за това, което предлага", обясни експертът.

По думите му търсенето и намирането на нова работа са две различни неща: "От една страна е просто да си намерим работа, от друга страна говорим за търсене на работа от гледна точка на стартиране или развитие на кариера и изобщо на професионален път. По отношение на второто, бих казал, че най-важното, което един човек трябва да направи е първо да знае какво иска, т.е. какво търси и в каква сфера".

Според Петков на първо място човек трябва да знае какво търси и какво желае да получи: "За щастие живеем в свят, където информацията е леснодостъпна. Естествено, почти всички ние работим и основният фактор, който търсим е доброто възнаграждение. Но различните нива на възнаграждение са в различните сектори и в различните степени на компетенция. Един млад човек, гледайки себе си, с какви умения разполага или пък какви умения в момента развива, е редно да проучи пазара, кои са трудовите възможности, които се предлагат за уменията, които той придобива или владее в момента. Специално за България понякога за по-добрите възможности е необходима релокация към големите градове и кои са работодателите, които предлагат такива възможности и при какви условия. Веднъж, когато това нещо е направено, човек може да се насочи към множеството източници на информация, основно в интернет, за да потърси съответно позициите за които може да кандидатства и дай Боже да успее да се реализира бързо", обясни експертът.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Иво Аръков си стегна багажа, обяви нещо гандиозно
Иконата Клинт Истууд на 94: Импровизирайте, адаптирайте се и прео...
Шеф Андре Токев: Искам да разкажа моята история и да мотивирам хо...
Иванка Тръмп наруши мълчанието за присъдата на баща си
Никола Константинов: Всеки трябва да възприема препятствията в ли...
Ако страдате от някоя от тези болести, работодателят няма право д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).