Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерти разкриха: Това е най-подходящото време за прием на витамини
Автор: Екип Varna24.bg 17:04 / 22.12.2023Коментари (0)709
©
Въпреки че се стремим към перфектен ден на хранене, понякога получаването на всички витамини и хранителни вещества, от които се нуждаем само от храната, просто не се получава (като например, ако опитвате растителна диета за първи път). Когато диетата ни е недостатъчна, определени добавки могат да помогнат за осигуряването на жизненоважни липсващи хранителни вещества. Но кога е най-подходящото време за прием на витамини? С толкова много различни видове (и някои изискват празен стомах преди прием), може да бъде трудно да разберете какво да вземете и кога.

Независимо дали приемате мултивитамини или витамини за здравето на мозъка, моментът понякога може да определи тяхната ефикасност. По-долу експертите съветват кога да приемате витамини, включително най-доброто време за приемане на витамин D, витамин C, мултивитамини и др.

Кога е най-доброто време за приемане на витамини: сутрин или вечер?

Най-доброто време за прием на витамини зависи от витамина, който приемате. Дали даден витамин е водо- или мастноразтворим или не, обикновено определя кога и как трябва да се приема, но някои витамини също имат определен ефект върху тялото, който помага да се определи кога трябва да го добавите към вашата рутина.

Например, витамините от група В могат да помогнат за производството на енергия, така че може да има по-голям смисъл да ги приемате сутрин. Обратното често е вярно, когато приемате магнезий за сън.

Но, като общо правило, най-доброто време за приемане на витамини е времето, когато си спомните да ги вземете. За някои хора това е сутрин със закуска, а за други е вечер, когато се приготвят за сън.

Намерете най-доброто време за прием на различни витамини въз основа на състава на всеки.

Витамини B, C и биотин (водоразтворими витамини)

Водоразтворимите витамини могат да се приемат по всяко време на деня, със или без храна. Най-доброто време за приемане на водоразтворими витамини би било когато е най-вероятно да се сетите да ги вземете. Освен това. Водоразтворимите витамини не се съхраняват в телесната тъкан, така че трябва да се консумират редовно.

Общите водоразтворими витамини включват:

 - витамин Ц

 - витамини от група В

 - биотин

 - Витамини A, D, E и K (мастноразтворими витамини)

Мастноразтворимите витамини са различни от водоразтворимите витамини, защото трябва да се консумират с храна, съдържаща мазнини, за да помогнат за разграждането им. Те обаче могат да се приемат по всяко време на деня, стига да се консумират заедно с храна, съдържаща мазнини.

Обичайните мастноразтворими витамини включват:

 - витамин А

 - витамин D

 - витамин Е

 - витамин К

Кога е най-доброто време за прием на мултивитамини

Мултивитамините обикновено съдържат както мастноразтворими, така и водоразтворими витамини. Най-добре е да следвате правилата за мастноразтворимите витамини и да ги приемате по всяко време на деня, когато можете да консумирате храна, съдържаща мазнини.

Мога ли да приемам витамини на празен стомах

Няма конкретно правило срещу това, обясняват експертите на actualno.com. Приемането на витамини на празен стомах е индивидуално нещо – някои хора нямат странични ефекти, докато други имат.

Най-важните витамини, които трябва да пиете след 20, 30, 40, 50 години Въпреки това, водоразтворимите витамини обикновено се понасят по-добре на празен стомах, но препоръчва мастноразтворимите витамини и мултивитамините да се приемат с храната, за да се предотврати разстроен стомах и да се увеличи усвояването на витамини.

За тези, които приемат добавки с желязо, се препоръчва приемането им на празен стомах за оптимално усвояване. Ако приемате и калций, не забравяйте да го приемате в отделно време от желязната добавка, за да сте сигурни, че тялото ви усвоява напълно и двете.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Мигрантски натиск към България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: