Елисавета Иванова: На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата - един от символите на италианската кухня

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:01 / 06.04.2024
2521
На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата – един от най-познатите символи на италианската кухня. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова кулинарният журналист Елисавета Иванова.

Историята на спагетите карбонара е много интересна и е свързана с историята на Италия, като тук е намесено и влиянието на друга страна, отбеляза кулинарният журналист:  "Една от тезите е, че паста карбонара е създадена през 1944 година, малко след Втората световна война от американски войници в Рим. Рецептата бива създадена заради войници, които всъщност са искали да хапнат една смесица между нещо местно италианско и нещо, което те познават – типичната английска закуска, която се състои от бекон и яйца,“ разказа тя, като допълни, че по този начин забърканата набързо гозба се превръща в традиционна за цялата италианска култура и кухня.  

Ожесточения спор на кого принадлежи рецептата за спагети карбонара между италианци и американци възниква когато министерствата на културата и на земеделието в Италия официално подадоха кандидатура италианската кухня да бъде вписана в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, и процесът по оценка ще продължи до края на декември 2025 година.

Скоро след това се появява една публикация във Financial Times на известният кулинарният изследовател към университета в Парма Алберто Гранди, който развенчава няколко от смятаните за типично италиански специалитети, като пицата, тирамисуто, пастата карбонара и сиренето пармиджано. "Той разказва техните добре познати, но позабравени истории. И отново се разразява спор, в който много хора реагират честолюбиво. Това предизвика вълна от реакции и остри критики, особено от страна на фермерския съюз Coldiretti“.

"Спагетите карбонара са италиански по своя дух и характер и няма значение как са се появили и какви други култури са намесени. Всъщност те са изключително успешно интегрирани в италианската култура и манталитет,“ категорична е Елисавета Иванова.

Ася Александрова

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Тези храни помагат при борбата със стреса
6 причини да имате оси в двора
Мис България Свят 2017 стана майка за трети път
Жени Живкова обжалва развода си
Симптоми, по които да разпознаем скарлатината
Удрят ни силни магнитни бури през месец май, ето кога точно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).