Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето какво предлага Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 20.09.2018Коментари (0)2759
©
"Агресия – хуманност - кино" е темата на Есенната академия 2018, която Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми организира от 4 до 7 октомври под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

Програмата й включва: 15 игрални и документални филма с вход свободен в залата на Център "Юрий Гагарин“,  СОК "Камчия“, и Пленарна зала на Община Варна, като част от филмите ще бъдат представени пред варненската публика лично от техните автори; дискусионен форум с участието на изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, социолози, психолози, журналисти и общественици – отворен и за публиката; обучителен модул за дейци и активисти на БЧК "Ефективно представяне пред обществеността на  дейността на Червения кръст и червенокръстките идеи“.

Създаден през далечната 1965 г., провеждал се в гр. Варна до 1989 г. и междувременно удостоен с най-престижната кинофестивална категория А – като световноизвестните филмови форуми в Кан, Венеция и Берлин, през 1991 г. Международният фестивал на червенокръстки и здравни филми е преместен в София и … преустановен.

През 2014 г., след повече от две десетилетия пауза, Националният съвет на Българския Червен кръст - в лицето на своя председател акад. Христо Григоров, д-р. х. к., Медицинският университет – Варна, представляван от ректора си проф. д-р Красимир Иванов, и Илия Раев – председател на Областния съвет на БЧК - Варна и директор на фестивала, го възстановиха.

След толкова продължителното прекъсване прераждането на фестивала е наистина голямо предизвикателство. Но стъпка по стъпка той придобива все по-голяма популярност сред българската и международната общественост, получава морална подкрепа от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, от много национални дружества, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Доказателство за това е 17-ото издание на фестивала през миналата година, на което:

-          1892 филма от 107 държави бяха изпратени за участие в селекцията за петте конкурсни категории,

-          201 филма от 49 държави бяха показани във фестивалната програма,

-          бяха присъдени награди за филми от 4 континента,

-          имаше участници и гости от 13 страни: България, Бразилия, Ирак, Иран, Италия, Кипър, Румъния, Русия, Турция, Франция, Хърватска, Швейцария и Швеция.

Фестивалът е биенале и следващото му издание ще бъде през 2019 г. Но както дейността на Червения кръст не би могла да спре между две големи акции, така и организаторите на този престижен кинофорум не спират работата си за популяризиране на неговите идеи чрез седмото изкуство - и в годините между две конкурсни издания на фестивала поднасят на вниманието на обществеността своята Есенна академия на тема "Агресия – хуманност – кино“.

Есенна академия 2018 г. ще представи на екран селекция от 15 документални и игрални филмови заглавия, изследващи задълбочено и с пристрастие най-наболелите проблеми на съвременността. Тематично те очертават кръга от нерешени въпроси, пред които човечеството се изправя всеки ден – бежански вълни и последвали хуманитарни кризи, религиозно и етническо противопоставяне, бедност, наркомании, корупция, насилие над личността, отчуждение… Сблъскваме се с тях ежедневно - на живо или в новините, дори ни е омръзнало. Но погледът на големия творец – Андрей Звягинцев, Вим Вендерс, Фатих Акин или Илдико Енеди, винаги изненадва зрителя с неочакван ъгъл на гледната точка, с изострени сетива за най-същественото, с прозрение. За художествената значимост на избраните за Академията филми недвусмислено говорят над 30-те международни награди, с които са отличени и които от своя страна очертават кръга на най-престижните кинофоруми на планетата: Кан, Берлин, Лондон, "Сънданс“, Европейските филмови награди, "Оскар“, "Златен глобус“, "Сезар“…

Сред 15-те заглавия впечатляваща е българската селекция – изцяло от документални филми. "Нейната изповед“ на Иван Ничев е за българката чистачка в атинското метро, залята с киселина заради профсъюзната си дейност, но преодоляла страха и продължила напред, за да стигне като депутат в Европейския парламент. "От Кремона до Кремона“ на Мария Аверина и продуцентката Мартичка Божилова разказва за млад българин, дръзнал да следва мечтата си, която от фабрика "Кремона" в Казанлък го отвежда в Меката на лютиерството - Кремона на легендарните Страдивари и Амати. "3 х 8000 – специално издание“ е филм на алпиниста Боян Петров и Георги Торнев за безпрецедентното покоряване в един сезон на 3 осемхилядника без допълнителен кислород, без инсулин и без високопланински носачи и, разбира се, за неукротимия стремеж към върховете – дори когато оставаш на някой от тях завинаги. "Елеонора - забравената царица“ на  Олег Ковачев е за втората съпруга на цар Фердинанд, германската принцеса, която българските войници на фронта са наричали "майко“ и благодарение на която Боянската църква е запазена за поколенията.   "Светителят хирург“ на Ангел Бончев разказва за един от водещите хирурзи – автор на научни открития, и същевременно един най-великите светци на ХХ век, лекувал бедните напълно безплатно – св. Лука Войно-Ясенецки. Пет изключителни екранни истории, но взети от самия живот -  пет забележителни разказа за силата на човешкия дух и хуманизма с напълно реални герои. "Светителят хирург“, "От Кремона до Кремона“ и "3 х 8000 – специално издание“ ще бъдат представени лично от своите автори пред варненската публика.

Големият акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус "Агресия – хуманност – кино“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. Отправна точка за дискусиите на Академия 2018 ще дадат нейните авторитетни лектори: д-р Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дpyжеството на пcиxолозите в Бългаpия; Десислава Георгиева - сертифициран авиационен и кризисен психолог; Татяна Дончева -общественик, юрист, народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание на Република България; Митко Новков – писател, журналист и кинокритик; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; отец Боян Саръев – свещеник в църквата "Св. Успение Богородично“, Кърджали; проф. д-р Веселина Раева – преподавател по сценична реч и актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и Нов български университет;  Уляна Пръмова – журналист,  директор на дирекция "Информация“ в БНТ. А сред темите са: насилие и хуманитарни кризи, агресията в политиката, вербалната агресия, отговорността на медиите за агресията в обществото, ролята на изкуството като катализатор или прекъсвател на обществената и индивидуалната агресия. В дискусионния форум ще се включи и г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Дискусиите са отворени и за публиката, а целта на организаторите е гражданската позиция, изказана в тях, да стане достояние на най-широката общественост.

Именно да предизвика съпричастността на най-широката общественост с червенокръстките идеи е основната кауза на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. На тази цел е посветен и третият основен модул на Есенна академия 2018 – обучителният. В него изтъкнати специалисти в сферата на медиите, връзките с обществеността и информатиката ще обучават служители и активисти на Червения кръст да представят ефективно пред обществото дейността и акциите на своите дружества и червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите. Лектори ще бъдат Василка Вацева - изпълнителен директор на Асоциацията на регионалните медии; Елина Големанова - директор "Връзки с клиенти“ в APRA PN Balkans Communication Group; Александра Цветкова – мениджър "Връзки с обществеността“ в Ню Бояна Филм Студиос; доц. д-р инж. Милена Карова - преподавател във варненския Технически университет.

Обучителният модул е единственият с ограничен достъп - само за участници от Българския Червен кръст, в рамките на Академията.

Филмовите прожекции ще се провеждат с вход свободен в две дестинации – Център "Юрий Гагарин“ в СОК "Камчия" и Пленарна зала на Община Варна. Дискусиите – също с вход свободен, ще бъдат в залата на Център "Юрий Гагарин".

За улеснение на варненската публика, Фестивалът организира безплатен автобусен превоз Варна-Камчия-Варна два пъти дневно от 4 до 7 октомври, в съответствие с програмата на Академията. Тръгването от Варна е преди обед в 8:30 ч. за дискусиите и следобед в 16:00 ч. за прожекциите, от входа на Историческия музей на ул.“Антим I". Връщането е съответно в 13:30 ч. и в 20:30 ч., след края на втората прожекция, от Център "Юрий Гагарин“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
49-ото Народно събрание
Академичната общност излиза на протест
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: