Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето какво предлага Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 20.09.2018Коментари (0)2721
©
"Агресия – хуманност - кино" е темата на Есенната академия 2018, която Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми организира от 4 до 7 октомври под патронажа на Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

Програмата й включва: 15 игрални и документални филма с вход свободен в залата на Център "Юрий Гагарин“,  СОК "Камчия“, и Пленарна зала на Община Варна, като част от филмите ще бъдат представени пред варненската публика лично от техните автори; дискусионен форум с участието на изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, социолози, психолози, журналисти и общественици – отворен и за публиката; обучителен модул за дейци и активисти на БЧК "Ефективно представяне пред обществеността на  дейността на Червения кръст и червенокръстките идеи“.

Създаден през далечната 1965 г., провеждал се в гр. Варна до 1989 г. и междувременно удостоен с най-престижната кинофестивална категория А – като световноизвестните филмови форуми в Кан, Венеция и Берлин, през 1991 г. Международният фестивал на червенокръстки и здравни филми е преместен в София и … преустановен.

През 2014 г., след повече от две десетилетия пауза, Националният съвет на Българския Червен кръст - в лицето на своя председател акад. Христо Григоров, д-р. х. к., Медицинският университет – Варна, представляван от ректора си проф. д-р Красимир Иванов, и Илия Раев – председател на Областния съвет на БЧК - Варна и директор на фестивала, го възстановиха.

След толкова продължителното прекъсване прераждането на фестивала е наистина голямо предизвикателство. Но стъпка по стъпка той придобива все по-голяма популярност сред българската и международната общественост, получава морална подкрепа от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и на Червения полумесец, от много национални дружества, от медиите, от кинотворци от всички краища на света. Доказателство за това е 17-ото издание на фестивала през миналата година, на което:

-          1892 филма от 107 държави бяха изпратени за участие в селекцията за петте конкурсни категории,

-          201 филма от 49 държави бяха показани във фестивалната програма,

-          бяха присъдени награди за филми от 4 континента,

-          имаше участници и гости от 13 страни: България, Бразилия, Ирак, Иран, Италия, Кипър, Румъния, Русия, Турция, Франция, Хърватска, Швейцария и Швеция.

Фестивалът е биенале и следващото му издание ще бъде през 2019 г. Но както дейността на Червения кръст не би могла да спре между две големи акции, така и организаторите на този престижен кинофорум не спират работата си за популяризиране на неговите идеи чрез седмото изкуство - и в годините между две конкурсни издания на фестивала поднасят на вниманието на обществеността своята Есенна академия на тема "Агресия – хуманност – кино“.

Есенна академия 2018 г. ще представи на екран селекция от 15 документални и игрални филмови заглавия, изследващи задълбочено и с пристрастие най-наболелите проблеми на съвременността. Тематично те очертават кръга от нерешени въпроси, пред които човечеството се изправя всеки ден – бежански вълни и последвали хуманитарни кризи, религиозно и етническо противопоставяне, бедност, наркомании, корупция, насилие над личността, отчуждение… Сблъскваме се с тях ежедневно - на живо или в новините, дори ни е омръзнало. Но погледът на големия творец – Андрей Звягинцев, Вим Вендерс, Фатих Акин или Илдико Енеди, винаги изненадва зрителя с неочакван ъгъл на гледната точка, с изострени сетива за най-същественото, с прозрение. За художествената значимост на избраните за Академията филми недвусмислено говорят над 30-те международни награди, с които са отличени и които от своя страна очертават кръга на най-престижните кинофоруми на планетата: Кан, Берлин, Лондон, "Сънданс“, Европейските филмови награди, "Оскар“, "Златен глобус“, "Сезар“…

Сред 15-те заглавия впечатляваща е българската селекция – изцяло от документални филми. "Нейната изповед“ на Иван Ничев е за българката чистачка в атинското метро, залята с киселина заради профсъюзната си дейност, но преодоляла страха и продължила напред, за да стигне като депутат в Европейския парламент. "От Кремона до Кремона“ на Мария Аверина и продуцентката Мартичка Божилова разказва за млад българин, дръзнал да следва мечтата си, която от фабрика "Кремона" в Казанлък го отвежда в Меката на лютиерството - Кремона на легендарните Страдивари и Амати. "3 х 8000 – специално издание“ е филм на алпиниста Боян Петров и Георги Торнев за безпрецедентното покоряване в един сезон на 3 осемхилядника без допълнителен кислород, без инсулин и без високопланински носачи и, разбира се, за неукротимия стремеж към върховете – дори когато оставаш на някой от тях завинаги. "Елеонора - забравената царица“ на  Олег Ковачев е за втората съпруга на цар Фердинанд, германската принцеса, която българските войници на фронта са наричали "майко“ и благодарение на която Боянската църква е запазена за поколенията.   "Светителят хирург“ на Ангел Бончев разказва за един от водещите хирурзи – автор на научни открития, и същевременно един най-великите светци на ХХ век, лекувал бедните напълно безплатно – св. Лука Войно-Ясенецки. Пет изключителни екранни истории, но взети от самия живот -  пет забележителни разказа за силата на човешкия дух и хуманизма с напълно реални герои. "Светителят хирург“, "От Кремона до Кремона“ и "3 х 8000 – специално издание“ ще бъдат представени лично от своите автори пред варненската публика.

Големият акцент на Академията е провежданият в нейните рамки дискусионен форум, където зададените и от екрана, и най-вече от самото общество теми в общия фокус "Агресия – хуманност – кино“, се разискват от изявени дейци на Червения кръст и седмото изкуство, от водещи в своята област социолози, психолози, журналисти и общественици, от публиката. Отправна точка за дискусиите на Академия 2018 ще дадат нейните авторитетни лектори: д-р Пламен Димитров - председател на Управителния съвет на Дpyжеството на пcиxолозите в Бългаpия; Десислава Георгиева - сертифициран авиационен и кризисен психолог; Татяна Дончева -общественик, юрист, народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание на Република България; Митко Новков – писател, журналист и кинокритик; проф. Иво Христов – доктор по социология на правото; отец Боян Саръев – свещеник в църквата "Св. Успение Богородично“, Кърджали; проф. д-р Веселина Раева – преподавател по сценична реч и актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и Нов български университет;  Уляна Пръмова – журналист,  директор на дирекция "Информация“ в БНТ. А сред темите са: насилие и хуманитарни кризи, агресията в политиката, вербалната агресия, отговорността на медиите за агресията в обществото, ролята на изкуството като катализатор или прекъсвател на обществената и индивидуалната агресия. В дискусионния форум ще се включи и г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Дискусиите са отворени и за публиката, а целта на организаторите е гражданската позиция, изказана в тях, да стане достояние на най-широката общественост.

Именно да предизвика съпричастността на най-широката общественост с червенокръстките идеи е основната кауза на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. На тази цел е посветен и третият основен модул на Есенна академия 2018 – обучителният. В него изтъкнати специалисти в сферата на медиите, връзките с обществеността и информатиката ще обучават служители и активисти на Червения кръст да представят ефективно пред обществото дейността и акциите на своите дружества и червенокръстките идеи със средствата на визуалните изкуства и медиите. Лектори ще бъдат Василка Вацева - изпълнителен директор на Асоциацията на регионалните медии; Елина Големанова - директор "Връзки с клиенти“ в APRA PN Balkans Communication Group; Александра Цветкова – мениджър "Връзки с обществеността“ в Ню Бояна Филм Студиос; доц. д-р инж. Милена Карова - преподавател във варненския Технически университет.

Обучителният модул е единственият с ограничен достъп - само за участници от Българския Червен кръст, в рамките на Академията.

Филмовите прожекции ще се провеждат с вход свободен в две дестинации – Център "Юрий Гагарин“ в СОК "Камчия" и Пленарна зала на Община Варна. Дискусиите – също с вход свободен, ще бъдат в залата на Център "Юрий Гагарин".

За улеснение на варненската публика, Фестивалът организира безплатен автобусен превоз Варна-Камчия-Варна два пъти дневно от 4 до 7 октомври, в съответствие с програмата на Академията. Тръгването от Варна е преди обед в 8:30 ч. за дискусиите и следобед в 16:00 ч. за прожекциите, от входа на Историческия музей на ул.“Антим I". Връщането е съответно в 13:30 ч. и в 20:30 ч., след края на втората прожекция, от Център "Юрий Гагарин“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: