Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ФЪН МО - китайски класически танц във Варна само на 26 януари
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 15.01.2018Коментари (0)2901
©
За пети пореден път Варна празнува настъпването на китайската Нова година. Всяка година варненската публика очаква с любопитство и нетърпение да се докосне до енергията и тайните на източната култура. На сцената на зала 1 във Фестивалния комплекс бяха представени красотата и мистиката на азиатските танци с бойни техники от манастира Шаолин, танци от Хунан, китайско декоративно изкуство от Хъбей, съчуанска опера.

Посолството на Китай в България и Фестивален и конгресен център, както досега, са съорганизатори на танцовия пърформанс "ФЪН МО" - известен китайски класически танц, в изпълнение на 40-членна трупа от пекинското танцово училище. Европейското турне на младите изпълнители включва участия в Сърбия, Македония, България, Румъния и Унгария. Дългогодишното ползотворно сътрудничество между Китайското посолство и Фестивалния комплекс подпомага и задълбочава диалога и културните връзки между двата народа.

Китайският класически танц "Фън Мо" е вдъхновен от думите на Джан Йенюен от династия Танг (618-907) в произведението му "Записки за картините от всички династии", където Джан пише: "ако използвайки мастилото, художникът може да загатне за петте цвята, то той е схванал смисъла". Хореографът се опитва да оживее с движенията на танцьорите уникалната форма на естетика на китайската живопис. 

Мастилото - вливащо се в оризовата хартия и разливащо се в тъмни и светли сенки, бидейки мокро или сухо, наситено или бледо - е метафора за тялото на танцьора в движение - вдишвайки и издишвайки, в движение или в покой, при отворени или затворени движения; тялото на танцьора подобно на мастилото се разгръща и променя. Така традиционните елементи като "дъх", "високи обувки", "коса", "ръкави", "меч", "ветрило", "чадър" разкриват емоции като "привързаност", "хумор", "изисканост", "обида от несправедливо обвинение", "тъга", "състояние на отдих" и "любов", присъщи на духовния свят, включват в себе си историческия и културен спомен, предават телесното наследство на традиционната китайска същност.

Танцовият пърформанс "Фън Мо" включва 5 действия:

Пробуждане - Определя изначалното състояние на духа за навлизане в танца; Чрез движенията си танцьорите започват създаването на "пространствената измеримост на водата и мастилото".

Плаване или ритъм на танца - Танцьорите танцуват нежно и елегантно, подобно на струйката на водното мастило - разгръщат възвишеността на промяната в живота, синтез между движение и покой.

Инстинкт - Танцът разкрива "същността и душата" на традиционната китайска духовност чрез диалога между "Джонг Куей" и духа, тъжния повей на "водните ръкави".

Освобождение - Изразява въображението в танца, чрез трепета на "копринената рокля" като метафора на мастилото върху тялото, танцът постепенното обрисува хармонията между човека и природата - "Сам ловя риба на брега покрит с лед и сняг", "Висок планински връх с отлитащи хиляди птици" и "Под един чадър - споделен път, споделена любов".

Форма и безформеност - Този акт е артистичния замисъл и края на танца - чрез преливането между черно и бяло, в движенията на полите с волани се разгръща идейната концепция за жизнеността, пораждаща вечността и празното пространство, оставено за въображението.

Повече информация и онлайн продажба на билети тук: https://goo.gl/pNi6im

Билетите за балкона се предлагат на каса и онлайн с 20% отстъпка.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: