Фестивалът "CineLibri" ни пренася в петото измерение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:09 / 21.08.2019
1094
Петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri ще продължи цели 15 дни - от 5 до 20 октомври. То ще предложи бляскави премиери, срещи с изключителни личности от света на киното и литературата, грандиозни юбилеи, филмови ретроспективи и безценни образователни събития. CineLibri 2019 ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото "Петото измерение"!

Фестивалът предвижда 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма, в т.ч. завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми. Традиционен фокус са галавечерите в знак на почит към различни култури, филмовите ритуали и чествания. През 2019 година се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес – великия аржентински майстор на кратка проза. Все имена, които предизвикват страхопочитание. И тъй като във физиката и геометрията петото измерение се свързва с шестоъгълник, каквато е формата на библиотеката според Борхес, тази есен CineLibri няма да ви спести изкушенията, нещо повече – ще ви изстреля директно в космоса. Не без помощта на един от най-взискателните режисьори, които киното познава – визионера Стенли Кубрик.

Важен акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. Предстои да подберем най-сполучливите филми, за да ги покажем на специална церемония, която ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино Люмиер Лидл.

За първи път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема "Изкуството на адаптирания сценарий" с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии - Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език и вече привлича участници от всички краища на света. Подробна информация за условията на записване, сроковете, лекторите, графика и съдържанието на самите лекции ще намерите на страницата на CineLibri: http://www.cinelibri.com/cinelibri-workshop-the-art-of-adapting-a-screenplay/

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен...
Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момент...
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите ф...
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Ето кой грабна приза "Най-добър остров в Европа"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).