Филм с българско участие е номиниран за "Оскар"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:16 / 23.01.2019
1442
Черно-белият мексикански филм "Рим“ получи 10 номинации за "Оскар“. Интимното и лично завръщане на режисьорa Алфонсо Куарон в детството е предложена в най-престижните категории, включително за най-добър филм, женска роля, режисура и сценарий. Успехът му е своеобразен реванш на доброто старо авторско кино срещу бъканите с дигитални ефекти произведения, отбелязаха критиците. "Рим“ е първият голям пробив в "Оскарите“ на стрийминг платформата Netflix, която го разпространява.

Също 10 номинации за наградите на Американската киноакадемия получи "Фаворитката“ – киноразказ за женските интриги в английския кралски двор в началото на 18. век при царуването на Ана Стюарт.

"Роди се звезда“ – тъжният и лиричен дует на Лейди Гага и Брадли Купър, пък е номиниран в осем категории. Лейд Гага постави и исторически рекорд – тя е първата, която може да грабне статуетките в две категории едновременно – за женска роля и за филмова песен. Друг исторически прецедент е предложението за "Черната пантера“ в седем категории. За пръв път лента за супергерой получава номинация за най-добър филм. "Черната пантера“ е и третият най-печеливш филм в историята с приходи от 1.3 млрд. долара.

Биографичният поглед към кариерата на Дик Чейни – "Вице“, също попадна в челото с 8 номинации за "Оскар“, включително и за забележителната роля на Крисчън Бейл. Сред конкурентите за най-много статуетки е и разтърсващият "Зелената книга“, описващ трогателното пътешествие на черния виртуозен пианист Дон Шърли и неговия италиански шофьор Ник Валелонга в южните щати през 1950-те години.

В него играе и българският актьор и музикант Димитър Маринов. "Зелената книга" на режисьора Питър Фарели вече грабна наградата за най-добър филм на американската Гилдия на продуцентите. Филмът триумфира и на церемонията на наградите "Златен глобус". Шест предложения за наградите получи и "Черен в клана“ на "Спайк Лий“

Номинациите във всичките 24 категории бяха обявени в Лос Анжелис от Трейси Елис Рос и Кумейл Нанджиани. Наградите на Киноакадемията ще бъдат връчени рано сутринта на 25 февруари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Уникална история: Да си купиш телевизор с монети, събирани от пла...
Ивет Лалова показа сина си
Нети публикува две непоказвани снимки и подпали социалната мрежа
Ново лице в "Тази събота и неделя" по bTV! Ще го гледаме на екран...
Как да се справим с мухъла, появил се след конденза на прозорците...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).