Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Филмовият фестивал SOFIA BITING DOCS ще се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 13.10.2017Коментари (0)1629
©
SOFIA BITING DOCS представя селекция от документални филми и се фокусира върху на пръв поглед преексплоатирани, но в действителност актуални - важни и хапливи теми за обществото - нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора - филми, заснети с цел да информират и да провокират, да задават въпроси, които да се дискутират.

Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала, се организират дебати и лекции, като целта им е не толкова да разрешават проблеми, а да ги популяризират, като в търсене на обективността, всеки сам да стигне до своята истина.

SOFIA BITING DOCS е партньор на фестивала "Един свят" в Прага. Фестивалът ще се проведе и във Варна от 23 до 26 октомври - всеки ден, от 18 и 20 ч. в зала "Европа" на Фестивален и конгресен център.

Програмата на фестивала във Варна:

23 октомври - зала "Европа" - 18 ч.

"КУЛТ" - САЩ, Боствана, Египет, Канада, Китай, Франция, Хаити, Индия, Израел, Япония, Кения, Ливан, Мадагаскар, Мианмар, Непал, Холандия, Пакистан, Перу, Филипини, Полша, Русия, Саудитска Арабия, Сиера Леоне, Испания, Украйна,
2016 г., 87 мин.

Режисьор: Томас Ленън

Над 40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата...

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети - в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го "Бог" и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

23 октомври - зала "Европа" - 20 ч.
"В СВЕТА НА ГИВЪН" - САЩ-Австралия-Фиджи-Исландия-Ирландия-Израел-Маршалови острови-Мароко-Непал-Нова Зеландия-Перу-Сенегал-ЮАР-Тайланд,
2016 год., 72 мин.
Режисьор: Джес Бианки

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: "Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?"

24 октомври - зала "Европа" - 18 ч.
"ОТКРИЙ ОТНОВО ИНДИЯ" - Индия,
2015 год., 117 мин.

Режисьори: Мийнал Диксит, Томас Джон

4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия. По пътя си виждат повече отколкото могат да разкажат и научават повече, отколкото могат да поемат. Накрая след 50 дни, 19 хиляди километра и безброй случки и хора, разбират, че не те са били част от Индия, а тя е била част от същинския им живот.

24 октомври - зала "Европа" - 20 ч.
"ПОЖЕЛАЙ МЕ, АКО МОЖЕШ" - Чехия,
2016 год., 62 мин.
Режисьор: Дагмар Смржова

Томаш обича секса. Той е млад и красив, но е прикован към инвалидния стол. Дълго време не може да свикне с това, че го отхвърлят. Отказват му дори жени, за които сексът е професия. Докато една от тях не решава да откликне на сексуалните желания на Томаш и други като него, за да открие интимния свят на хората със специални потребности и да стане пионер с нова длъжност на пазара на труда: секс-асистент.

Със съдействието на Чешкото посолство в София и Чешкия център в София

25 октомври - зала "Европа" - 18 ч.
"В ОЧАКВАНЕ НА БИОНСЕ" - Бразилия
2015 год., 71 мин.
Режисьори: Пауло Сезар Толедо, Абигейл Спиндел

Те ще направят всичко, за да са пред сцената и да видят отблизо своята дива Бионсе. Два месеца преди концерта й в Сао Пауло, пред стадиона идват и разпъват палатки най-верните й фенове. Портрет на цяла музикална култура, където попът е властта, а туърк е среден пръст към дискриминацията, тесногръдите стандарти и измислените норми на обществото.

25 октомври - зала "Европа" - 20 ч.
"МАЙКЪЛ АЛИГ: СВРЪХДОЗА СЛАВА" - САЩ
2015 год., 135 мин.
Режисьор: Рамон Фернандес

Майкъл е неуверено момче от Индиана и иска само едно - да го приемат. Изстрелва се към ъндърграунд сцената на Ню Йорк, където да изживее своите 15 минути слава. Минутите стават 2 десетилетия на върха на клубната сцена, където го следва цяло едно поколение деца на нощта. Превръща се в легенда за клубния живот на града, докато накрая, с гръм и трясък удря дъното: в море от наркотици и 17 години затвор за убийство. На 5 май 2014г. Майкъл Алиг вече е на свобода, но днес Ню Йорк е друг и поколението не е същото. Звездата му отдавна е залязла, а той е бивш затворник на 50, който отново търси същото - да бъде приет.

26 октомври - зала "Европа" - 18 ч.
"НЕ МИ БЪРКАЙ В ЗДРАВЕТО!" - САЩ
2017 г., 97 мин.
Режисьори: Кип Андерсън, Кийган Кън

"На 50 съм, а съм все едно на 20, чувствам се прекрасно, но искам и другите да го усетят. Няма нищо по-вкусно от здравето. Така че решенето какво да ядем, което взимаме всеки ден, играе ключова роля за оптималното ни здраве. Решаваме не само индивидуално, но и глобално, защото тези решения са важни и за бъдещето на нашата планета. Няма да живеем вечно, но поне докато сме живи, можем да живеем здрави."

Със съдействието на Американското посолство в София

26 октомври - зала "Европа" - 20 ч. - дискусия след филма
"СВОБОДЕН ЧАС" - Германия, Израел, Великобритания,
2015 год., 63 мин.
Режисьор: Маргарете Хенце, Ювал Цафрир

"Толкова хубаво беше в детството. Диво и свободно. А в клас беше безкрайна скука. Сякаш там нямаше място за вътрешния ми свят."
Маргарете е млада майка, която иска да намери най-доброто училище за сина си. Не знае дали да следва традицията в лицето на кварталната гимназия, от която помни предимно уроци, домашни и скука или да заложи на демократичното училище, където децата могат да избират в какво, кога и как да се обучават, и преди всичко се учат да общуват. Маргарете има много въпроси, но е наясно с едно: че синът й най-добре знае кое е неговото място.


Билетите са в продажба!

Цени на билетите: 6 лв., намаление за учащи и пенсионери - 4 лв.
Билетен център на ФКЦ-Варна: тел.. 052/685-214, РВ 10-21 ч.
Онлайн продажба на билети: www.fccvarna.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: