"Физика на тъгата" на Тео Ушев е на косъм от номинация за "Оскар"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 17.12.2019
1452
Българският аниматор Теодор Ушев, който работи в Канада, е отново в краткия списък за номинация "Оскар“.

Неговата "Физика на тъгата“ е сред 10-те ленти, от които ще бъдат избрани петте номинирани в категорията за късометражна анимация. Ушев вече има една номинация от Американската академия за филмово изкуство и наука.

Анимацията е адаптация на едноименния роман на Георги Господинов "Физика на тъгата“.

Звезден актьорски състав се включва във филма с глас зад кадър. Росиф Съдърланд и неговият световноизвестен баща холивудският актьор Доналд Съдърланд озвучават английската версия на филма, а популярният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос – френската. Анимацията се разпространява официално на френски и английски език.

"Физика на тъгата“ вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто.

За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ, съобщава "BG Voice".

27- минутният филм е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Аниматорът работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му "Сляпата Вайша“, който му донесе номинация на "Оскар“ през 2017 г., както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство.

Най-амбициозният проект засега на Ушев – канадско-френската продукция на Националния филмов борд на Канада и телевизонния канал за култура и изкуство "Арте", привлече вниманието на специалистите още преди премиерата си с необичайната техника на рисуване, използвана от художника – енкаустика.

Деветдесет и втората церемония по раздаването на наградите "Оскар“ ще се проведе в Лос Анджелис на 9 февруари догодина.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Не правете тези шест грешки при възпитанието на детето и сигурно ...
Седалките в колата ви са магнит за мистериозни петна – ето как да...
Празникът на розата тази година ще ни поднесе огромни изненади
3 храни, които могат да ви помогнат да спите по-добре
Как можете бързо да охладите бира? Трикът за достигане на идеална...
Тук е отсядал Васил Левски, а манастирът е най-големият сред 14-т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).