Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Футуролог: Учени инжектираха еликсир на младостта в млада мишка и успяха да преобърнат процеса на стареене
Автор: Екип Varna24.bg 16:30 / 09.09.2023Коментари (1)1097
©
За по-малко от седмица коктейл, инжектиран в организма на млада мишка, е успял да преобърне процеса на стареене на животното. Това съобщи в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова футурологът доц. д-р Мариана Тодорова, уточнявайки, че коктейлът, наречен еликсир на младостта е съвместна разработка на Медицинското училище в Харвард (Harvard Medical School) и Масачузетският технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology).

"Идват въпросителните доколко това би подействало на възрастна мишка. Защото е много по-лесно, когато са започнали процесите ние да ги преобърнем, а е различно, ако те са се случили, има хронологичност, натрупани във времето вреди и щети в клетките - дали коктейлът ще проработи тогава", коментира Мариана Тодорова.

По думите й обаче въпреки, че изследването е в начална фаза, то е многообещаващо: "Оттук насетне идват големите предизвикателства това да се случи във всички фази и не само в организма на мишка, а и в организма на човек. Макар мишката да е бозайник, топлокръвен, с червена кръв, но няма толкова сложна организмична система като човешката, но учените са убедени, че еликсирът ще проработи".

"Този коктейл е направен от стволови клетки. Те могат да се изземат от плацента и от кожни клетки на възрастен организъм - може да бъде и на самия човек. Тези клетки обаче бидейки вече кожни и от възрастния човек имат т.нар. клетъчна памет. Те имат памет не само, че са кожни клетки, но имат памет как този човек, носител на тези кожни клетки, е живял и как обстоятелствата са му въздействали", добави футурологът и даде примери.

"По чисто климатичен белег клетъчната памет на един скандинавец ще е различна от тази на един африканец, спрямо климата, въздействието и здравето на тази кожна клетка. Богатството на един западноевропеец и доброто хранене, умерената почивка - хубавият живот ще дадат различна клетъчна памет на кожната клетка, която би се превърнала в стволовата от тази на човек, живеещ в недоимък, сурови условия, лошо хранене, ползване на наркотици и на други забранени вещества".

Доц. д-р Мариана Тодорова каза още, че според учените от Харвард и MIT, за да проработи този коктейл трябва да бъде решен и етичният казус да не се взимат стволови клетки от ембриони: "Най-чисто е да се използват собствени модифицирани клетки, които от кожни стават стволови, но трябва да им бъде изчистена клетъчната памет, така че да няма обратимост от всичките тези фактори, защото тези фактори идват следствие на епигенетиката, на различните условия на всеки човек - условия, в които той пребивава. Учените смятат, че ако те решат това и направят възможността да заличат клетъчната памет, процесът на забавянето на стареенето ще може да се случи".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.09.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Полицай простреля 19-годишен в Плевен
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Почина патриарх Неофит
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: