Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Георги Тошев за отбелязването на 90-годишнината на Татяна Лолова: Живеем във време, в което малко личности ни обединяват, както го прави тя
Автор: Харитина Агопян 14:47 / 07.02.2024Коментари (0)1017
©
Животът на Татяна Лолова е бил нелек, но никога не съм я видял да хленчи. “Това е най-големият урок, който научих от нея- да не хленча". Това каза журналистът и телевизионен водещ Георги Тошев в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". На 10 февруари се навършват 90 г. от рождението на примата. Продуцентска компания “Арто плюс", Сатиричният театър, филмотечно кино “Одеон", Българска национална филмотека организират национална програма “Татяна Лолова на 90 г", която ще обиколи България и в 17 европейски столици

“С Татяна Лолова имах щастието да пътувам по време на Ковид и трябва да Ви кажа един много парадоксален и смешен факт, който илюстрираше уважението на публиката към нея. Пътувахме към поредното участие и представяне на предишна книга и филм за нея. Спряхме за тоалетна, намерихме заведение и страшно притеснена излезе една жена, хвърли се върху Татяна, излезе цялото село, деликатно попитах дали има тоалетна. Всички започнаха да се наговарят коя е най-добрата налична тоалетна, за да заведат Лолова там. В техните очи тя е кумир. Живеем във време, в което малко личности ни обединяват, както го прави тя", поясни Георги Тошев.

“Приготвяха й кафе, вода… Не бях виждал такова нещо, Стефан Данаилов ми е разказвал за подобни случки, но на такова нещо присъствах за пръв път. В свечерява се селце България показа как една обичана жена обединява хората въпреки битовизма. Това беше като филм на Кустурица! Беше невероятно, балканско и голямо доказателство за любов!", разката преживяното от първа ръка Тошев.

“Таня държеше книгите за нея да не бъдат скъпи – ние не живеем лесно, казваше тя и мислеше за другите. Щедрост, обич, раздаване до лудост – често със съпруга й я съветвахме да се щади. Именно в “Одеон", което има историческо значение, ще отпразнува 90-годишнината на Таня. На 19 февруари от 19 и 30 в Сатирата очакваме големия спектакъл “Празнуваме Татяна Лолова". Безкрайно благодаря на цялата трупа и директора. 9 от знаковите монолози на Лолова ще бъдат представени в нейна чест от знаменити актриси от различни поколения- от Йорданка Стефанова до Александра Сърчаджиева", разказа още Тошев.

Благодарение на Министерство на културата правим сайт на Татяна Лолова с помощта на Сатиричния театър. Филмът “Последният спектакъл" от 18 и 30 ч с автори Калояна Климентова и Георги Тошев ще бъде представен на 1- януари, а след него премиерно ще видим книгата “Татяна Лолова – от А до Я".

“Имам един филм за 80-годишнината й с Ема Константинова, който запечата срещата с брата на Лолова – Димо във Франция. Когато скъпият човек вече го няма, трудно е да направиш документална лента за него. Решихме за новия филм с Калояна да видим какво ново можем да добавим към образа на Таня – нещо, което не е познато до момента. В архивите открихме запис от 60-те г. Малцина знаят, че Лолова е първата записана актриса от трупата на Сатирата. Ще видим всички великолепни български комедийни актьори – Парцалев, Анастасов, Лолова… Включих лични записи телефон, които съм правил с Лолова. Всяка сутрин пиехме кафе в един период и гледахме заедно морето. Смятам за важни нейните откровения – не просто да разкажеш историята на актрисата, но и да покажеш лични нейни моменти. Има снимки, които никой никога не е публикувал на Таня", каза още Тошев.

Втората част на филма е посветена на последната й песен с Орлин Горанов – “За любовта", на други последни нейни проекти. “Имаме кадри от заснемането на клипа за песента с нейно участие “Кутийка за спомени". Виждат се и кадри от последната й роля в БНТ – в лентата “Порталът", където тя има знакова роля", каза още журналистът и водещ.

“Бих искал да й благодаря, не знам дали съм го правил достатъчно, но осъзнавам, че всяка среща с нея е била голям подарък. Голям шанс в моя професионален и житейски път е да бъда близо до Таня. Тя е един обичан човек", каза още Тошев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: