Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Глезят туристи във вани с вино
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 04.10.2009Коментари (0)1102
Богати дами, дипломати и бизнесмени се върнаха към времето на Клеопатра и се плацикат във вани, пълни с вино. За това се бъркат с по 300-400 лева за лечебната процедура.
Терапията с еликсира ще привлече много имотни чужденци, обясни доайенът на здравния туризъм у нас доц. д-р Стамат Стаматов. От четири десетилетия той е преподавател в икономическия университет във Варна. Преди време е правил проектите за СПА центрове в "Интера", "Амбасадор", хотел "Добруджа" в Албена и "Грандхотел Варна".

Докторът, който е на 87 години, ще бъде и основен лектор на първия у нас Черноморски форум, посветен на здравето, виното и туризма. Той се открива на 15 октомври в морската столица. Именно от Варна тръгва и терапията с грозде и вино още преди над 70 години. Някогашният хотел "Прага", вдигнат сред лозята на курорта "Св.св. Константин и Елена", привличал като магнит богатите дами от цяла Европа. На закуска им сервирали прясно грозде. Дажбата тръгвала от 500 грама дневно и стигала до 3-4 кг на ден.

Близо преди 100 години швейцарците първи отворили т.нар. курорти с гроздолечение. По-късно и французите приели модата, като обявили, че гроздето е най-мощният антиоксидант. "Остарявайте млади, като пиете вино", бил популярният девиз тогава. У нас има изби със СПА центрове, но те са във вътрешността на страната, а по морето няма нито една. Затова Варненската туристическа камара свиква уникалния форум с винари, туроператори и лекари. В хотел "Естрея", където ще се правят демонстрациите, има изба за дегустации и вече подготвят базата за терапията с грозде.
Легло от джибри също се използва при антистресови програми, както и за разкрасяване, казаха специалистите.
Гроздето е диетичен продукт, който пази от инсулти и инфаркти. Церенето с него може да удължи сезона по морето до ноември.

Къпането пък с вино става в специални бъчви, които се наричат барик. Те се правят от френски или канадски дъб. Традиционните винари използват такива бъчви да държат само по три реколти в тях, след което вземат нови.
Винената вана трябва да се затопли поне до 36 градуса. След процедурата идва ред на охлаждането с чаша вино или порция прясно грозде, обясняват специалистите.

Сортовете, които са опитвали първите чужди фенове на гроздолечението по морето, са били памид, шас ла дор, димят и хамбургски мискет. През онези години България е била най-големият износител на грозде в Европа и през 1939 г. стигнала до рекордните сто хиляди тона. В плода не се съдържат сол и белтъчини, а неговата захар се асимилира без проблеми от организма. В състава му фигурират и всички необходими видове минерали.

Червеното вино пък съдържа десет пъти повече антиоксиданти от бялото. Във всеки литър има от 10 до 20 милиграма. Доказано е, че французите, които ежедневно наблягат на червения еликсир, много по-рядко получават инсулти и инфаркти, посочи д-р Стамат Стаматов. Не рекламираме употребата на алкохол, подчерта той и посочи, че виното е полезно в определени количества и с мярка. Дневната доза за мъжете трябва да е около 300-350 грама, а за дамите 100-150. Според мрачната статистика в България 500 000 души прекаляват с алкохола, а според европейско проучване за 2008 г. много ученици у нас се напиват поне веднъж седмично.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: