Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Глобалното затопляне разтопи ледовете на Еверест и извади на показ гробище на алпинисти
Автор: Екип Varna24.bg 08:39 / 22.03.2019Коментари (0)2073
©
Близо 300 алпинисти са загинали по пътя към най-високия връх, откакто е направен първият опит за изкачването му (29 май 1953 г.), а две трети от техните тела се смятат за погребани в снега и леда, пише БиБиСи (BBC), цитиран от дир.бг.

Повече от 4800 алпинисти са стигнали досега до върха на Земята.

"Поради глобалното затопляне ледената покривка и ледниците бързо се топят и труповете, които са останали погребани през всичките тези години, сега са изложени на показ", казва Анг-Шеринг Шерпа, бивш президент на Непалската асоциация по алпинизъм, цитиран от британската медия.

"Свалихме труповете на някои алпинисти, загинали през последните години, но останалите погребани отдавна, сега излизат на повърхността", добави той.

Правителствен служител, работил като офицер за свръзка в планината, добави: "Само аз съм изтеглил около 10 трупа през последните години от различни места на Еверест и очевидно все повече тела се появяват сега."

Длъжностни лица от Асоциацията на операторите на експедиции в Непал (EOAN) заявиха, че са свалили всички въжета от по-високите лагери на Еверест и Лхоце преди сезона, но справянето с труповете не е било толкова лесна задача.

Те отбелязват, че според непалското законодателство, когато става дума за телата, се изисква участието на отговорните държавни служби, което е предизвикателство.

"Този въпрос трябва да бъде приоритет както за правителството, така и заалпинистката индустрия", каза Дамбар Параджули, президент на EOAN.

Ако могат да го направят откъм Тибетската страна на Еверест (откъм Китай), можем да го направим и ние тук, добави той. Телата се отстраняват от китайската страна на планината, на север, когато започва пролетният сезон за катерене.

През 2017 г. ръката на мъртъв алпинист се показа над Лагер 1. Операторите на експедицията заявиха, че са изпратили професионални катерачи шерпи, за да преместят тялото.

Същата година на повърхността на ледника Кхумбу се появи друго тяло. На това място, известно и като Ледопада, се появяват повечето мъртви тела през последните години, отбелязват катерачите.

Друга местност, на което са се натъквали на мъртви тела, е районът на Лагер 4, наричан още Южния проход, който е относително равен.

"Ръце и крака на трупове са се появявали и в базовия лагер през последните няколко години", заяви служител на неправителствена организация, действаща в региона. "Забелязахме, че нивото на леда в и около базовия лагер се понижава и затова телата се показват."

Експертите са пресметнали, че свалянето на трупове струва от 40 000 долара до 80 000 долара.

Едно от най-трудните сваляния досега е от височина 8700 м, близо до върха, каза Анг-Шеринг Шерпа. Тялото беше напълно замръзнало и тежеше 150 кг и трябваше да бъде пренесено от труднодостъпно място на тази височина.

Всяко решение за това какво да се прави с труп в планината е много личен въпрос, казват експертите. "Повечето катерачи предпочитат да бъдат оставени в планините, ако загинат", казва Алън Арнет, известен алпинист, който и пише по темата.

"Така че ще се смята за неуважително просто ако свалите тялото, освен ако то не трябва да бъдат преместено от маршрута за катерене или ако семейството го иска", отбеляза Арнет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: