Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Голямата Стоянка Мутафова патентова името си
Автор: Екип Varna24.bg 12:31 / 26.01.2019Коментари (0)2470
©
Голямата Стоянка Мутафова патентова името си, научи "България Днес". С процедурата се занимава дъщерята на актрисата Мария Грубешлиева, а документите вече са в ход. По този начин двете защитиха от посегателство нашето "национално богатство", както нарича актрисата бившия министър на културата Вежди Рашидов.

След патентоването името на Стоянка няма по никакъв начин да може да бъде използвано за търговски или всякакви други комерсиални цели от никой друг освен от наследниците й, тоест от дъщеря й Муки.

"Наложи се да направим това, защото в последните години сме свидетели на масово спекулиране с имената на известни българи. То не беше баба Ванга, то не бяха Дънов и Димков, както и на различни други популярни личности. Майка ми наистина е човек, направил много за културата и изкуството в тази страна, и не искам никой повече да измисля нейни думи, особено хора, които не само не са ни "близки приятели", но и въобще не ги познаваме", сподели дъщерята на Стоянка - Мария Грубешлиева.

Дъщерята на 96-годишната актриса е единствената наследничка на Мутафова и преди година написа книга за живота на майка си, която стана хит.

"Добър вечер, столетие мое" бе представена в цялата страна с помощта на мениджъра на двете жени - Евгени Боянов. Заедно с продуцента Кирил Кирилов двамата само след дни организират и рождения ден на актрисата - на 2 февруари в НДК.

"Напливът за концерта е особено голям. Това много ни радва и затова имаме втора дата, на която ще повторим юбилея - 12 март, отново в НДК. Още не сме го обявили официално, но на събитието пак ще участват артистите и певците, които ще видим и на 2 февруари", сподели още Евгени Боянов.

От много време насам Стоянка Мутафова спазва един и същи ритуал на датата 2 февруари - слага си червило, задължителните перли и излиза на сцената на Сатиричния театър, за да изиграе спектакъла си "Госпожа Стихийно бедствие". Ще го направи и този път, но в една от най-големите зали у нас - в националния дворец на културата. Причината е, че ще отбележи и 70 години на сцена. Мутафова изпълни 70 години в театъра още преди 3 години - кариерата й започва през 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Тогава Стоянка живее в Прага с първия си съпруг Роберт Роснер и изиграва там второстепенната роля. Актрисата обаче приема 1949 г. за начало на кариерата си, когато излиза на българската сцена.

Затова ще отбележи кръглата годишнина с бенефис. Десетки нейни знаменити колеги - артисти и музиканти, ще бъдат поканени да са на сцената редом до нея.

Богатият личен и професионален живот на Мутафова трудно може да бъде преразказан в един спектакъл и само с една книга. Вероятно затова и красивата дъщеря на Мутафова Мария Грубешлиева готви по-обширно разширено издание на втората книга за майка си, в което ще има и повече снимки, и повече неразказани истории.

"Скоро и това ще стане факт. Писането в момента е последната ми страст. След тези книги за мама ще дойде ред и да разкажа за моите срещи с големите актьори - Невена Коканова, Нейчо Попов, Калоянчев и с останалите", сподели Муки.

За майка й има написани седем или осем книги, но нито една от тях не е биографична в истинския смисъл на думата.

"Точно така. Някой решава да пише нещо за нея и издава книга. Първата, която написах аз за Стоянка, беше от моята гледна точка - "Госпожа Стихийно бедствие", там говорех основно за нашите отношения. Докато във втората - "Добър вечер, столетие мое" говори самата Стоянка. И то много. Основно тя", сподели още Муки.

Талантливата бивша актриса е готова и с изненадата подарък, която ще даде на родителката си.

"Обикновено й подарявам парфюм, червило или бижу. И този път няма да изневеря на това", с усмивка споделя Мария Грубешлиева.

Стоянка Мутафова намери повод да облече елегантната черна рокля с дантела от САЩ, която беше приготвила за 95-годишнината си. Тогава, играейки в "Госпожа Стихийно бедствие" навръх рождения си ден, обичаната актриса не успя да я сложи заради многото аплодисменти. Но блесна ефектно с нея на официална церемония при откриването на 21-ото издание на международния "София филм фест" същата година. Тя бе удостоена с Наградата на София за огромния й принос към актьорската професия. Престижното отличие й бе връчено от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

"Позволявам си да припомня, че още преди 15 г., когато бях директор на Сатиричния театър, обявих Стоянка Мутафова за "паметник на културата" на едно нейно юбилейно честване", припомни Рашко Младенов, министър на културата по това време. В словото си към актрисата той отбеляза с усмивка, че ако киното е седмото изкуство, Стоянка Мутафова е осмото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: