Хипотетична прогноза за времето през 2050 г. става реалност днес

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:05 / 16.07.2022
805
Хипотетична прогноза за времето през 2050 г. за Великобритания става реалност, но 28 години по-рано, пишат световните медии, цитирани от bTV.

През 2020 г. учени от Острова започват интересен експеримент – да се опитат да предвидят какво би бил времето там след 30 г. Така започват да изготвят дългосрочни метеорологични модели, които предвиждат драстично затопляне във Великобритания.

В прогнозата за 2050 г. е взето предвид глобалното затопляне и влиянието на човешката дейност. Установено е, че климатичната криза е особено осезаема в по-северните части на планетата.

Представяйки прогнозата си за 2050 г. на графиките е изписано "Хипотетична прогноза. Не е реална“. Но не само, че тази прогноза за времето се сбъдва – тя става реалност цели 28 години по-рано.

През идните понеделник и вторник Великобритания се готви са най-драматична гореща вълна в историята си. За тези два дни прогнозните температури са за около 40 градуса по Целзий – рекорд за страната, която за последно е измерила 38,7 като най-висока температура. Метеоролозите обявиха червен код за екстремни жеги, тъй като това време е крайно необичайно за Острова.

В същото време посочват, че това е пример за бързите действия на климатичната криза, която променя времето ни.

За Великобритания екстремната жега е още по-голям проблем – едва 5% от домакинствата имат климатици, които да охлаждат. Причината? Никога не са им трябвали.

"Екстремните горещини са тих убиец. Когато навън е топло хората почти не се замислят за рисковете, които произлизат от тази горещина“, каза Кристи Еби, която е климатичен учен.

Възможността температурите във Великобритания да превишат 40 градуса става все по-вероятна за предстоящите години, съобщават от централната метеорологична служба.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Превърна се във вирусна сензация – на 38 няма зъби, но снима клип...
Днес е първият ден, ако сте решили да отслабвате с лунната диета ...
В 21-ви век: Мъж е даван "под наем" за селскостопанска работа, дъ...
Новото нормално явление: Съкращенията продължават, хората свикнах...
Опасни трендове в социалните мрежи могат да доведат до рак на кож...
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).