Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хлебар: Отглеждането на собствен квас изисква пълно участие в процеса и голяма дисциплина
Автор: Екип Varna24.bg 11:31 / 09.04.2025Коментари (0)1279
©
В правенето на хляб има една особена магия. Откакто правя хляб не работя. Това каза хлебарят Яна Имреорова в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.  

Дълги години тя работи като маркетинг специалист. Първата крачка към смяната на професията й е била много трудна, призна тя. "Бях на вододела на 40-те, бях се изкачила на една стълбичка в кариерата, бях установила живота си, беше сигурен и за мен беше рисково да заложа на карта целия комфорт и да тръгна да гоня дивото. Дадох се сметка, че това, което ми се случва всеки ден, го правя по задължение, че не си тръгвам от работа с удовлетворение от свършеното. Имах избор, но имах и подкрепата на своя съпруг. Този път се върви с близките. Да откриеш магията на хляба беше като да намериш своя пристан, беше едно притихване в ежедневието, на всяка стъпка да преживееш това, което се случва, без да бързаш, да се оставиш на живота да се случва“, разказа Яна Имреорова.

Днес тя работи в столичен ресторант. "Това, което най-много ми харесва в днешната ми работа, е екипът, с който работя. Това са хора, които имат специално отношение към храната“, сподели Имреорова.

Хлябът, както и всичко, което правим с ръцете си, изисква да му се отдадем напълно, вярва тя. Отглеждането на собствен квас изисква пълно участие в процеса и голяма дисциплина. "Това е процес на натурална ферментация, при която се активират дрожди и бактерии. Събуждате ги, храните ги всеки ден. Ако пропуснете, те стават кисели, квасът се вкиселява“, обясни хлебарят.

Вчера в София се проведе "Световно“ първенство по правене на козунаци за пета поредна година. Яна Имреорова е част от журито. "Тествахме от занаятчийски козунак до продукция на супермаркетите. Тестът беше на сляпо, т.е. влияли сме се само и единствено от вкуса. Победителят беше категорично избран. Беше феноменално добро печиво – беше направено с квас, нямаше никаква киселина в него. Всичко, което трябваше да има в него, присъстваше в това печиво. Това е наистина труден процес, да направиш козунак, в който да няма киселина, да има съвършената текстура и това да се случи изцяло с натурална ферментация. Това е процес, който продължава близо 24 часа и изисква обгрижване на всяка една стъпка. Беше наистина един ефирен козунак“, разказа тя.

На 6 май от печат ще излезе книгата на Яна Имреорова "ХлебЯна – (Не)обикновена история“.

Тя организира и курсове за печене на хляб с квас. "Тези събирания за месене на хляб са много повече от курсове. Хората като че ли имат нужда да се социализират. Такива събирания разширяват познанствата ни. Те са един страхотен нетуъркинг. Това са хора с разнообразни професии, които намират съмишленици и трайни приятелства“, сподели Яна Имреорова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
България в еврозоната
Войната в Украйна
Мащабна акция в митница Пловдив, арестуваха директора
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: