Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хранителен терапевт: Здравословният начин на живот е въпрос на воля и желание
Автор: Екип Varna24.bg 10:59 / 27.07.2023Коментари (0)724
© iStock
Да живеем нездравословно е по-лесно и по-вкусно. Здравословният начин на живот е въпрос на воля, дисциплина и желание. Това каза хранителният терапевт Яна Данаилова в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Тя отбеляза, че още от най-ранна възраст при децата не се създава добра хранителна култура у дома или в заведенията на държавна издръжка. "Ако погледнете едно меню в детските ясли и градини, тестените и захарни изделия са част от ежедневното меню на децата, което автоматично води до едно възприемане на този тип хранене и тази храна като част от нашето ежедневие“, посочи Данаилова.  

В училище няма предмет, който да разяснява на подрастващото поколение каква е ролята на храната за човешкия организъм, какви са ползите от здравословното хранене, подчерта хранителният терапевт.  

КОВИД пандемията е оказала негативно влияние върху начина на живот и активността на хората. Силно негативно влияние има и екранното време, което става все по-дълго, отбеляза Данаилова.  

Висококачествената храна изисква по-висок бюджет, но според нея можем да се храним здравословно и пълноценно и с по-ограничени разходи. "Една традиционна българска кухня – един боб, леща, просо, готвени в сезон зеленчуци не са толкова скъпи и не изискват време“, даде пример специалистът.  

Данаилова подчерта, че болестите, които отнемат човешки животи, сред които сърдечносъдовите заболявания, диабет тип 2, инсулиновата резистентност, са провокирани от четири фактора, които са изцяло под наш контрол: нездравословно хранене, прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене и липса на адекватна двигателна дейност. "Това е въпрос на държавна политика, с ангажиране на институциите в посока по-адекватна превенция и повишаване двигателната и хранителна култура на населението. Когато ние отглеждаме едно поколение, в което 30% от децата ни са с наднормено тегло, а 11-12% вече са със затлъстяване, това е бомба с часовников механизъм. Расте едно болно поколение“, заяви гостът.  

Когато храната се обработва с агресивна термична обработка – пържене или печене, се получават крайни продукти на гликация с крайно канцерогенен ефект върху човешкия организъм. Бавното готвене на много ниска температура съхранява хранителната стойност на продуктите и предпазва от образуването на крайните продукти, обясни Данаилова.  

Важно е да се храним осъзнато и само когато сме гладни, посъветва хранителният терапевт. Здравословният начин на живот обаче включва и движение, хигиена на съня, адекватна хидратация, т.е. прием на вода, а не на газирани напитки, ограничаване на консумацията на алкохол и кафе.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: