Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Христо Блажев за "100 книги, които трябва да прочетете": Това е бъдеща класика
Автор: Або 12:34 / 02.01.2024Коментари (0)1848
© Личен архив
"100 книги, които трябва да прочетете“ включва знакови книги от последните години, които според мен са бъдеща класика. Моята цел е тази книга да събуди разговор за книгите, които са вътре, и за други, които не са. Това каза авторът на книгата Христо Блажев, който е зам.-главен редактор на издателство "Сиела“, в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.  

Признава, че много трудно е направил подбора на книгите, които е включил в тома. "Изборът беше от поне 200. С много горест и болка махнах много знакови автори, които харесваме точно поради причината, че те са знайни. Махнах Вонегът, Пратчет, Маркес, Бакман, Юнасон – знаковите автори на нашето време, поради факта, че техните книги хората си ги четат, препоръчват си ги, обичат си ги“, разказа авторът. 

Всеки един от авторите в книгата е представен с едно от своите произведения, допълни Христо Блажев. Сред тях са Карлос Руис Сафон, Чък Паланюк, Чайна Миевил, Антони Казас Рос.  

2023 г. издателят определи като година на българските автори. "Класациите са доминирани от наши автори, с което най-после сме един нормален пазар. Това ни липсваше години наред.“ 

"Времеубежище“ на Георги Господинов пък определи като "книга на 2023 година“. Заради наградата "Букър“ според Христо Блажев се е възродил интересът към българска литература и четенето въобще.  

"Нашият пазар никога не е бил такъв кошер, имаме всичко – големите трилъри, любовите романи до наистина най-големите книги на нашето време, които се пускат за много малка публика“, допълни издателят.  

Според него през 2024 г. книжният пазар ще продължи да се развива в същата посока.  

По думите му книгите са едно от малкото наследени от миналото неща, останали непроменени през вековете до ден днешен. "Ако нямаме това бягство в тишина, малко самота, далеч от цялото пиукане и святкане на всичко около нас, ако нямаме възможност за малко да останем сами с книга така, че да проведем този разговор с нея и да намерим своите мисли чрез тази книга, винаги ще мислим това, което другите са ни спуснали. Много е лесно да приемаш чужди мисли по по-лесен, шарен, шумен начин, но само с книгата можеш да проведеш такъв разговор, който да си бъде лично твой“, коментира Христо Блажев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Матури 2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: