Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Христо Коликов ( Banda Del Padre): Искам да покажа на хората красотата на музиката, да ги накарам да забравят ежедневието и да съпреживеем заедно това приключение
Автор: Георги Кирилов 11:06 / 23.06.2021Коментари (0)1909
©
На 02.07. бандата чества 10 години от създаването си в Летен театър, Варна

Как започнахте и до къде стигнахте?

Скоро след като се завърнах в България , след студентстването ми в Австрия, срещнах една приятелка, която много се зарадва, че отново съм в родината и ме покани да свиря на сватбата ѝ. Нямах идея как ще се случи това, тъй като нямах група, но започнах да търся китаристи, които да споделят моята страст към испанската музика.

Познати ме свързаха с двама китаристи – Цветан Андреев и Симеон Леонидов, тогава студенти по китара в ДМА. Веднага се получи! Така се роди “Румба Афисионадо". Преди сватбата направихме концерт в “Червената Къща", който предизвика фурор и така разбрахме, че сме на прав път. Последваха страхотни концерти, изживявания и невероятни случки. През 2013-та, в групата вече участваха 8 човека, казвахме се Дел Падре и бяхме издали страхотен албум. Свирили сме на едни от най-големите фестивали и сцени в България и в Европа, а черешката ще бъде концерта на сцената на най-красивия летен театър в България.

Правиш ли си равносметка за тези 10 години?

Да, всеки прави равносметка, когато измине определен период от време, посветено на определена цел. В случая целта е, музиката, която обичам и на която съм се посветил, да достигне както до хората, които не са толкова запознати с нея, така и до тези, които са вече фенове. Защото споделеното изживяване на хубави моменти е несравнимо. През тези години съм правил всичко възможно това да се случи и вярвам, че не е било напразно. На наши големи концерти сме канили много гости на сцената - музиканти, танцьори и актьори, които надграждаха и обогатяваха изживяването ни и това на публиката. Имаме много фенове, с които сме споделяли и споделяме прекрасни концерти и всичко това, е една страхотна равносметка.

Какво ви даде и какво ви отне пандемията?

Даде ми възможност да поспра за малко, да погледна на живота от различна гледна точка и да преосмисля приоритетите си. Затварянето ме завари на вилата, където със съпругата ми и малката ни дъщеря изживяхме едни от най-хубавите си периоди заедно! Това, което ми отне тази ситуация, бяха концертите и срещите ми с хората, но това не е непременно лошо – така оцених, какво имам и какво правя.

Ще има ли изненади на концерта на 2.07?

Разбира се – нали е рожден ден!

Какво не достига на БГ артистите, за да станат световни?

Забелязвам един стремеж на българските артисти да се харесат на национално ниво и да се сравняват и съревновават с колегите си на родната сцена, а мечтаят да излязат на международно ниво. Това се би се получило много трудно, тъй като световните тенденции постоянно се променят и развиват, а у нас има една носталгия и търсене на вече познати и наложили се през годините артисти.

Коя е вашата публика?

Това са любителите на хубавата и енергична музика, които искат да се пренесат, поне за малко, на едно слънчево и безгрижно място, където да изживеят страхотни емоции, които да ги заредят с живот. Няма възрастова граница, което е много мотивиращо за нас, да продължаваме да радваме всички.

Можеш ли да наречеш музиката професия?

Професия е, когато си се посветил на музиката и изкарваш прехраната си с нея. Но за да стене твоя професия, трябва да си положил много труд и да си я превърнал в призвание.  Напоследък, всеки който скалъпи нещо на електронното си устройство, започва да си приписва прозвището музикант. Това е, все едно да си сложиш лепенка на раната и да тръбиш, че си лекар.

Трудно ли е пеенето?

Ето тук в играта влиза таланта. Без него не става нищо. Зависи и точно към кой музикален стил си се насочил – не всеки певец може да изпее всичко. За мен специално е много лесно, защото си познавам възможностите на гласа, които случайно или не, съвпаднаха със стила музика, който ми е любим.

Коя е първата песен, която си се опитвал да пееш?

Родителите ми твърдят, че на 1 годишна възраст съм започнал да си свиркам, когато са ме слагали на гърнето. Но за песен, си спомням, че пеех с пълно гърло за “шарени черги тъче".

Какво те вълнува извън музиката?

Семейството ми, хубавите филми и увлекателните книги.

Какво си тананикаш най-често?

Не е едно и също нещо. Ако уча нов текст е това. Иначе, в главата ми е като музикален плейлист – според настроението ми.

Кое е най-вълнуващото ти изживяване на сцена?

Когато, преди години, на най-големия фестивал за циганска музика в Полша, излязох на сцената и видях пълен стадион с хора, които затанцуваха и запяха с нас. Още настръхвам, като си спомня за енергията, която се изсипа върху мен.

Защо фюжън?

Музиката е едно от нещата, които нямат граници. За това не мисля, че трябва непременно да се ограничавам в един музикален стил, след като се получават страхотни неща, като се смесят различни култури. От бандата не се притесняваме да експериментираме с музикални стилове от цял свят

Винаги ли говориш това, което мислиш?

Много се старая да го правя, но не винаги се получава. В тези случаи предпочитам да замълча. Понякога трябва да вкарвам и дипломация.

Китарата труден инструмент ли е?

Не е по-лесен от всички други инструменти, а и от всичко друго, в което искаш да си добър. За да станеш главен готвач, трябва да можеш перфектно да направиш омлет.

Как се чувстваш, докато си на сцената?

Преди всеки концерт, с момчетата от групата си говорим глупости, шегуваме се и много се смеем. Но когато се кача на сцената, влизам в друг свят.  И винаги ми се иска, да накарам публиката да влезе в този свят – да преживее това, което и аз преживявам. Да им покажа красотата на музиката, да ги накарам да забравят ежедневието и да съпреживеем заедно това приключение.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

Билети: https://www.eventim.bg/bg/bileti/banda-del-padre-varna-leten-teatr-1235934/performance.html








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (578) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: