Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Христо Мутафчиев: Дигитализацията на театъра е необходим процес
Автор: Харитина Агопян 10:15 / 26.03.2024Коментари (0)1092
©
Публиката проявява повишен интерес към театъра, тенденция, която се наблюдава и извън София. Изкуството е тръгнало в правилна посока и трябва да продължаваме да се борим за по-високо финансиране и да видим до 2030 г. осъвременена, дигитализирана театрална картина. Защо да не ползваме устройствата и приложенията, които днес ни служат единствено за забавление, на сцената? Това е един необходим процес", каза в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус" председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

На 27 март, ден на театъра, предстои раздаването на наградите ИКАР. “Тази година отличие ИКАР за изключителен принос към театъра ще получи изключителната Мария Каварджикова. Каварджикова е натрупала 46 г. професионален опит и общото между нас е, че сме ученици на проф. Надежда Нейкова, която ни научи на а,б и в в театъра", сподели Мутафчиев.

“За достойнство почетна награда получава Вячеслав Парапанов - тя вече му е връчена за сценография, защото той не е добре със здравето и е записал предварително обръщението си към аудиторията. Той е един от хората, оставили сериозна следа в българския театър - самият аз с първата ми постановка “Постановка" в Народен театър работех именно с Парапанов. Създава много интересни пространства", свидетелства Мутафчиев.

“Мога да кажа, че се впечатлих от заглавието “Хага" под режисурата на Галин Стоев - но не бих искал да въздействам на комисията, затова няма да се разпростирам повече. Хубаво е, че ще връчим награди и в сферата на цирковото и вариететното изкуство. Нашиите призове са много разностранни и всеобхватни работата на колегите ни в гилдията ни", поясни Мутафчиев.

ИКАР за преподавателска дейност получава изключителен изследовател - проф. Биляна Томова. “Тя е достоен носител на приза, за съжаление и нейното здраве е крехко, но има кой да приеме отличието от нейно име", каза още председателят на Съюза на българските артисти.

Според него, тази година е по-особена, защото продължаваме да се лутаме като общество и това се отразява и на церемонията, както е замислена в сценария. “Живеем във време на избори, на непрекъснати избори и кризи, но съм оптимист. Пожелавам единствено укротяване на страстите и следващият министър на културата да осигури спокойна обстановка, за да вършим работата си, без да се налага да излизаме пред Министерския съвет. Пожелавам на съсловието ни спокойствие и да можем да се съсредоточим върху творчеството си", каза още Христо Мутафчиев.

“Всички, които се интересуват от българското театрално изкуство, могат да се разходят в градинката пред Народния театър, където открихме изложба по повод 90-годишнината от рождението на големия български актьор Кирил Господинов (‘’Баш Майсторът’’, ’’Тримата от запаса’’). Кандидатствал е в НАТФИЗ заедно с Невена Коканова, скъсват ги и двамата отиват да работят в театъра в Ямбол. Хубаво е да се види изложбата, защото малко се знае за неговия огромен опит на сцената, по -популярен е с филмите си", каза още Мутафчиев. Господинов има много богата кариера на десетки театрални сцени в страната.

“Театърът е любов, ентусиазъм и не зависи само от пари. Да, имаме необходимост от тях, за да се храним, но без ентусиазъм театърът умира. Виждам, че студентите в НАТФИЗ не се интересуват особено от заплатата си, дори от това, дали ще бъдат назначени на щат или не. Те искат да творят, да пътуват и да работят - може би това е пътят на българския театър!", завърши Христо Мутафчиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: