Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има начин да измием пестицидите от плодовете и зеленчуците
Автор: Екип Varna24.bg 14:25 / 27.03.2023Коментари (0)938
©
С идването на пролетта плодовете и зеленчуците все повече се завръщат на трапезата ни. Това, което не се замисляме е, че колкото и полезни да са те, понякога крият опасност. Всяка година стотици тонове пестициди се използват от фермерите по целия свят, а накрая токсичните им остатъци се появяват в чиниите ни, а след това и в организма ни. Според едно от последните проучвания на замърсяванията на храните 72.6 процента от плодовете и 41.1 процента от зеленчуците имат следи от пестициди.

Най-замърсени с пестициди са: ягодите, спанакът, зелето, нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината и картофите. Експертите отбелязват, че те не бива да се избягват от потребителите, но преди това трябва внимателно да се измият. Специалистите препоръчват за тази цел да се добави сода във водата в съотношение 1:100. Плодовете и зеленчуците да се накиснат в този разтвор за 12-15 минути, след което да се изплакнат и спокойно може да се употребяват, пише credoweb.bg. 

Отравянията се причиняват най-често от пестициди от групата на органофосфатните инсектициди и органоживачни фунгициди. Най-опасно обаче е натрупването им в организма. Това води да канцерогенни процеси.

Кои плодове са най-чисти

Сред плодовете с най-малко съдържание на пестициди авокадото е първенец с 23.1% остатъци. Причината е твърдата му кора, която защитава плода и го предпазва от атаките на насекомите. Затова и то се нуждае най-малко от обработване.

На второ място е кивито (27.1% пестициди). То има естествена защита благодарение на космите си и на своята дебелина. Следва го сливата (34. 8%).

По-голямата част от зеленчуците са по начало защитени от почвата и по-малко податливи на болести. Но, разбира се, и външният им вид има значение. Артишокът или патладжанът, например, имат по-здрава и груба кора от плодове като черешата, ягодата или гроздето. Затова те имат по-малко нужда от обработване, пише gotvach.bg.

Според проучването петте най-малко замърсени продукта са царевицата, аспержите, сладкият картоф, цвеклото и карфиола - всичките с по-малко от 7% остатъци от пестициди. В началото на списъка от зеленчуци, които трябва да се избягват, са бялата целина, пресните подправки, цикорията, марулята и чушките.

Най-добрият вариант е да купувате зарзавата от биоферми или от доверени производители. Така знаете какво слагате в устата си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Папа Лъв XIV
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Ако днес имаше местни избори във Варна?
Аз съм гласувал/а за кмета и отново бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета, но бих го подкрепил/а
Аз съм гласувал/а за кмета, но вече не бих го подкрепил/а
Аз НЕ съм гласувал/а за кмета и отново не бих го подкрепил/а

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: