Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Истина и митове за мухъла вкъщи и как да се отървем от тази досада
Автор: Екип Varna24.bg 10:07 / 26.01.2024Коментари (0)685
©
Мухълът е неприятен проблем, с който понякога не е толкова лесно да се справим. Но има доказани методи, които ще прочистят пространството и ще помогнат фундаментално да се отървете от гъбичките, така че да не се върнат. За да се отървете от този неприятен проблем, експерти съветват внимателно да огледате помещението, в което се натрупва мухъл.

На първо място е необходимо да се обърне внимание на причината и да се отстрани. А за премахване на мухъла трябва да се използват специални продукти, които съдържат дезинфекциращи елементи.

Истина или мит?

Що се отнася до широко разпространеното убеждение, че водородният прекис помага в борбата с мухъла, то може да се нарече само частично оправдано. Ако някъде се установи образуване на мухъл и е обработено с водороден прекис, възможно е да се извърши пълна дезинфекция на повърхността. Но ако гъбата е някъде по-дълбоко, тогава водородният прекис, разбира се, няма да помогне. Има много други лекарства, които са по-агресивни, които са по-ефективни, които са специално предназначени за дълбоко проникване.

Защо мухълът е опасен?

Когато човек е в помещения с мухлясали повърхности, той вдишва спори на мухъл, прах с отпадъчни продукти от гъбичките и техните мъртви микрочастици. При дишане в човешкото тяло навлизат и токсични вещества, отделяни от плесенните гъби по време на техните жизнени процеси - микотоксини.

В допълнение, спорите се установяват върху човешката кожа и храна. Така мухълът засяга не само дихателните пътища, но и лигавиците, кожата и стомаха.

Кога да алармираме?

Как можете да разберете, че точно заради този проблем сте болни? Най-честите симптоми са лош сън, чести главоболия, постоянна слабост, намалена работоспособност и кървене от носа. Понякога гъбичките причиняват усложнения върху кожата под формата на псориазис и дерматит. И при много дългосрочно излагане можете да започнете да се подготвяте за развитието на фарингит, бронхит и дори пневмония. Това се дължи на факта, че спорите се установяват в белите дробове и бронхите на човек. Ако имате постоянна хрема у дома, тогава трябва да обърнете внимание на този проблем.

Кой е най-засегнат от мухъла?

Най-често, разбира се, страдащите от алергия. При децата имунитетът все още не е напълно оформен, както и при възрастните хора, чийто имунитет вече е намален поради промени, свързани с възрастта. На бременните жени е строго забранено да живеят в един апартамент или къща с такъв "съсед“. Същото важи и за хора с хронични респираторни или кожни заболявания, както и за пациенти с диабет. Не е много опасно, но все пак е вредно да бъдете в апартамент с мухъл за тези, които приемат антибиотици, имат имунен дефицит или скоро са претърпели операция, съветват от actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: