Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
История за любов: Баба Данче и дядо Мишо са си разменили повече от 200 писма за 30 години
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 05.08.2023Коментари (1)681
©
Една любов, разказана в писма и преминала през времето, оживя в изложба. В продължение на три десетилетия двама влюбени си разменят послания в плик, а днес историята им вдъхновява чрез тяхната внучка.

Годината е 1957-а. "Мишко, миличко, часът е 1:30. Не ми се чете, все за теб мисля“, пише в едно от писмата.

"Това е писано на плик, защото е нямала листи под ръка, в 1:30 часа през нощта, докато е учила за студентски изпити. Три дена по-късно - на 11 май, се женят“, разказва пред bTV внучката Ивелина Колдамова.

Писмата започват пет години по-рано, като двамата влюбени са си разменили повече от 200 писма в продължение на 30 години.

"Много са били внимателни в общуването си, какви думи са използвали, с голямо уважение един към друг, държали са на искреността и честността. Липсвали са си безкрайно много, нямали са търпение да дойде пощальонът, да свърши тази седмица, да дойде датата, в която ще се видят“, разказва още Ивелина Колдамова.

От думите ѝ става ясно ,че баба ѝ е била фармацевт, а това дядо ѝ - рентгенолог-онколог. Той е бил лекар на кораб. Тя го е чакала у дома. Запълвали са всяко отсъствие с писма. 

"Те са си ги съхранявали и даже са си ги номерирали. За баба ми дядо беше всичко. Тя е с него от 16-годишна, така че целият ѝ живот е той. Мислех си, че баба и дядо щом са толкова години заедно, няма как да не се обичат. Но всъщност те се обичали много още от самото начало, просто са си били един за друг, разказва още внучката.

Няколко месеца преди и баба ѝ да си отиде, Ивелина получава писмата.

"Почеркът, който е на баба Данче, е много изразителен. Това са от първите писма, изключително добре изрисувани“, отбелязва и художникът Веселина Атанасов. Очарован от духа и атмосферата в тях, той превръща старите пликове в рисунки.

"Рисувам върху самите пликове, като оставям част от тях и реално баба Данче и дядо Мишо са съавтори на рисунките. Аз съм си добавил бургаския характер на всички рисунки. Това, примерно, е островът… гларусчета - такива неща, които са докоснати с града ни“, обяснява още художникът.

Изложбата е озаглавена "От Бургас до… и обратно“. Историята вдъхнови и документален филм, с работното заглавие "Писма до баба“.

"Тази човешка история си е съвсем човешка, няма нищо сковано в нея. Ето риби хванати, par avion, самолет излитащ. И това нещо е par avion, понеже писмото някога е бързало и е пуснато с бърза поща. Не може да отиде за цялата вечност от 20 дена, трябва да отиде бързо, да отиде само за една седмица… Тук живее времето“, споделя и режисьорът Христо Димитров - Хиндо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Наистина много любопитно. И аз навремето обичах да пиша писма на хартия, преди появата на Интернета и известно време след това. Но си е играчка и занимавка, вкл. чакането за получаването и за обратната връзка. Радвам се, че днес този процес е много по-лесен и по-бърз, без чак толкова формалности като плик, марки, ходене до пощата. И все пак ръчно написаното писмо на хартия си носи романтиката, не отричам.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: