Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Дойчинова: "Рана" на Захари Карабашлиев е книга-медитация върху българската памет
Автор: ИА Фокус 12:42 / 23.10.2023Коментари (0)975
© Фокус
"Рана“ на Захари Карабашлиев е книга-медитация върху паметта ни като българи, върху нашето обединително движение през Първата балканска, Междусъюзническата и Първата световна война. За нея разказа програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. Официалното представяне на книгата е на 23 октомври.

Книгата представя голямата площадка на историческите събития и паралелно с това – историята на един войник, който спасява едно дете. "В историята на този войник, който и в едната, и в другата война носи различни деца на гърдите си, всъщност се вижда съдбата ни – това дали да воюваме, или не, дали да рискуваме живота си, по-важно ли е нашето спасение или нашият живот струва толкова, колкото това да се спаси едно дете. Захари Карабашлиев успява да вкара малкото и личното в голямото и голямото в малкото и личното“, разказа Ива Дойчинова.

Тя отбеляза, че в книгата има огромна болка. "От това, че българските войници и военни са много окрилени хора, но Великите сили си играят с лекота със съдбите на всички, без да им пука кого ще предъвчат и как ще го изплюят. Тази болка сякаш доминира – освен към забравените големи българи, към пълния хаос в живота на народа ни тогава“, поясни Ива Дойчинова.

Захари Карабашлиев започва да изследва историята, провокиран от историята на неговото семейство. "Авторът е преплел много интересни източници. Започнал е да чете, за да се върне към паметта, която му е нужна. Захари е написал тази книга заради самия себе си. Затова тя граничи малко с опит за историческа достоверност и остава напълно вярна на художествения образ, който той всъщност пресътворява през образа на един мъж с рана на гърдите и едно дете за целия този период.“

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи "Идеи без граници“ на Даниел Ненчев. Книгата събира 30 негови интервюта с български артисти, сред които Александър Морфов, Алек Попов, Георги Господинов, Капка Касабова, Теди Москов, Христо Явашев-Кристо, Ясен Гюзелев. "С тези хора Даниел е разговарял по един много дълбок и интелигентен начин. Той задава красиви въпроси на едни от най-светлите личности в изкуството, които са българи и имат самосъзнанието на българи, но имат мащаба на целия свят“, обясни Або.

Той призна, че интервюто с Христо Явашев-Кристо му е направило много силно впечатление. Това е единственото интервю, което той дава пред български медии при откриването на изложбата му в София през 2015 г. "Дани е бил избран като представителят на българските медии, който да разговаря с него по "Скайп“ от неговото студио в Ню Йорк. Това интервю съдържа много истини за Кристо, много истини за света и въобще много мъдрост. Тя е провокирана именно от въпросите, които Дани задава“, разказа водещият на предаването.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
България в еврозоната
Катастрофи в България
Брутално убийство в Силистра 
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: